Čović o izbornom porazu: BiH treba zaokret politike prema hrvatskom narodu

Radiosarajevo.ba
Čović o izbornom porazu: BiH treba zaokret politike prema hrvatskom narodu
Foto: HDZ BiH / Dragan Čović
Željko Komšić izabran je na jučerašnjim općim izborima u BiH za hrvatskog člana predsjedništva BiH.

Dosadašnji član Predsjedništva i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića je u intervjuu RTL-u pokušao objasniti razloge svoga izbornog poraza.

Infografika: Članovi Predsjedništva BiH, njihove karijere i osvojeni glasovi

"Ako analizirate podatke iz 2002. godine sa 118 tisuća imali ste dvije trećine hrvatskog glasačkog tijela, prošli put sa 128 tisuća ste imali nemogućih 128 tisuća za naše glasačko tijelo. Ovog puta ćemo prijeći 150 tisuća glasova i to je glasačko tijelo hrvatskog naroda. Kad gledamo matematiku, to je više od 80 posto potpore Hrvata, a kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva, to šalje izuzetnu poruku”, kazao je Čović.

Ustvrdio je da je dobio ogromnu potporu koja njemu i HDZ-u BiH nameće odgovornost da provedu predizborni program.

Mislim osobno da ulazimo u tešku situaciju i kad je pitanje implementiranja izbornog rezultata. Vidjet ćemo kako će to u konačnici biti objavljeno jer nije samo pitanje zbog članova predsjedništva nego razine entiteta skupštine u županijama. Uvjeren sam da će hrvatski narod imati dominatnu potporu kroz projekt Hrvatskog narodnog sabora okupljen oko Hrvatske demokratske zajednice BiH u svim županijama gdje smo većina, uz naše općine, njih 20 i nešto gdje imamo načelnike, svi su u dobroj poziciji kad su u pitanju javne financije. Pokušali smo trasirati put razvoja, ali to je nemoguće bez prijatelja Bošnjaka i Srba u vlasti. Ovo je poruka koju bi trebali na poseban način analizirati predstavnici međunarodnih institucija angažiranih u BiH koji nisu imali hrabrosti da nas podrže kad smo predlagali izmjene izbornog zakona, a sada imamo situaciju koju smo nagovještavali – dobit ćemo sve glasove Hrvata i što nam to koristi”, kazao je Čović za RTL.

Priznao je da je očekivao pobjedu.

“Kad ste očekivali pobjedu, a onda vidite da je netko nekome dao 200 ili 250 tisuća glasova, onda to nije ravnopravna izborna utakmica. Nadam se da političari u Hrvatskoj razumiju što se događa u BiH. Mi smo prvi susjedi .Za Hrvatsku BiH ima i bez Hrvata strateško značenje, a oni koji su prijetili RH oko proteklog rata, mnogih infrastrukturnih projekata, dobili su satisfakciju da u predsjedništvu pokušaju špekulirati oko toga. Naravno da ništa neće moći napraviti, ali ćemo imati evidnetno značajne zastoje”, zaključio je Čović aludirajući na Komšića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije