Čović negirao krivicu zbog afere 'Lijanović'

Radiosarajevo.ba
Čović negirao krivicu zbog afere 'Lijanović'

I dok se špekulira da bi Dragan Čović mogao biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, lider HDZ-a danas je na Kantonalnom sudu u Sarajevu negirao krivicu za zloupotrebu položaja i ovlasti.
 
Čović se nije pozvao na imunitet, a spis će biti proslijeđen sudskom vijeću koje će u roku od 30 dana zakazati početak suđenja, prenosi Dnevni avaz.
 
Prema optužnici, Čović se tereti da je od februara do decembra 2000. godine u svojstvu ministra finansija u Vladi FBiH prekoračio granice svog službenog položaja u namjeri da preduzeću "Lijanović d.o.o." Široki Brijeg pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi na mašinski iskošteno meso peradi.
 
Ovaj postupak je ranije vođen na Sudu BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, koji je Čovića prvostepenom presudom proglasio krivim. U drugostepenom postupku, Sud BiH se proglasio nenadležnim, pa je slučaj ustupljen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije