Čović i Plenković: Bh. Hrvati neće prestati tražiti legitimno predstavljanje

Radiosarajevo.ba
Čović i Plenković: Bh. Hrvati neće prestati tražiti legitimno predstavljanje
Foto: Predsjedništvo BiH / Plenković i Čović
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u Zagrebnu se sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku je razgovarano o europskoj perspektivi BiH, Izbornom zakonu, privrednoj suradnji dvije zemlje, ali i o trenutnoj migracionoj krizi.

Čović je istakao nužnost poštovanja ustavnog principa legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima u BiH, na čemu, kako je rekao, Hrvati Bosne i Hercegovine neće prestati insistirati.

Bez njegove dosljedne primjene, u skladu sa Ustavom BiH i odlukom Ustavnog suda u slučaju Ljubić, nije moguće postići trajnu stabilnost političkog sistema BiH i osigurati vladavinu prava, kaže se u saopćenju sa sastanka.

Kazao je također da će u poslijeizbornom periodu upravo najvažnije biti očuvati stabilnost, čemu je Andrej Plenković pružio svoju punu podršku.

Bilo je govora i o migracionoj krizi, koja je posebno vidljiva na sjevernoj granici BiH i Republike Hrvatske. Usaglašena je neophodnost jačanja saradnje nadležnih organa dvije države, kako bi se ovaj problem riješio na zadovoljavajući način.

Kada je u pitanju privredna saradnja, naglasak je stavljen na što skorije realiziranje mnogobrojnih projekata, čija vrijednost premašuje milijardu eura.

Na kraju susreta, Plenković je istakao kako je Hrvatska do sada nebrojeno puta pokazala da joj je saradnja s BiH prioritet, te će tako biti i u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije