Čović: Imamo vremena za izmjene Izbornog zakona, BiH u EU do 2025. godine

Fena
Čović: Imamo vremena za izmjene Izbornog zakona, BiH u EU do 2025. godine
Intenzivno smo radili u posljednjim mjesecima iako nije urađeno sve što je trebalo, kazao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sumirajući predsjedavanje ovih tijelom u posljednjih osam mjeseci.

Posebno je mnogo urađeno kada je u pitanju evropski put BiH te je Čović izrazio uvjerenje da BiH do 2025. godine može biti članica Evropske unije zajedno s Republikom Srbijom i Crnom Gorom.

Čović, ujedno lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, ocijenio je da je ovo vrijeme uoči proglašenja općih izbora zanimljivo vrijeme za sumiranje političke situacije u državi.

"Tema ne manjka i kada su u pitanju sporazumi i nesporazumi, posebno zbog situacije u Federaciji BiH, ali i promjene vlasti u većini kantona, a tek ćemo u petom mjesecu znati kada i pod kojim uvjetima idemo u izbore", podvukao je Čović.

Govoreći o raspisivanju izbora koji bi, smatra, trebali biti organizirani 7. oktobra, izrazio je uvjerenje da će do tada biti završene izmjene Izbornog zakona s ciljem da se osigura legitimnost predstavljanja konstitutivnih naroda čime bi se moglo ići dalje u formiranje vlasti.

Potvrdio je da je u tom smislu optimist te ne očekuje nikakve blokade, dodajući da još ima vremena, a rješenja postoje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije