Čović i Ljubić ne odustaju od svih 'hrvatskih pozicija'

Radiosarajevo.ba
Čović i Ljubić ne odustaju od svih 'hrvatskih pozicija'


Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990 još uvijek nisu zakazale kantonalne skupštine u Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu, kako bi se izabrali delegati Doma naroda FBiH, čime bi se konačno mogla formirati vlast u Federaciji BiH.

Glavni tajnik HDZ-a 1990 Vaso Vegar kaže za Oslobođenje u ponedjeljak da će ove dvije stranke ispoštovati zadaće OHR-a o izboru delegata Doma naroda, ali da to neće biti učinjeno prije 17. marta, kada su stranke Platforme zakazale novu sjednicu Doma naroda, iako Centralna izborna komisija nije certificirala već izabrane delegate.

Dragan Čović i Božo Ljubić ove tri kantonalne skupštine koriste kao oružje u borbi sa platformašima oko ministarstava koja pripadaju Hrvatima u Vladi Federacije BiH.

Socijaldemokratska partija BiH je prvotno, nezvanično, predložila da HDZ-ovima pripadnu dva od pet hrvatskih ministarstava. Čović i Ljubić su to odbili. Sada platformaši predlažu da HDZ-ovima pripadne čak četiri od pet hrvatskih ministarskih fotelja, ali Čović i Ljubić ne pristaju ni na to.

„Predloženo nam je da dva HDZ-a dobiju četiri od pet ministarskih pozicija u Vladi FBiH. To nam je potpuno neprihvatljivo“, kaže Vegar.

Više od pet mjeseci nakon održanih opštih izbora u Bosni i Hercegovini, vlast nije formirana u Federaciji BiH i na državnom nivou.

Ukoliko Federacija BiH ne bude imala formiranu vlast i usvojen budžet prije 31. marta, moglo bi doći do potpunog finansijskog kolapsa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije