Čović i Izetbegović: Baza u formiranju vlasti na svim nivoma će biti SDA i HDZ BiH

Radiosarajevo.ba
Čović i Izetbegović: Baza u formiranju vlasti na svim nivoma će biti SDA i HDZ BiH

 Sastanak čelnih ljudi Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH počeo je u 15.00 u sjedištu SDA u Sarajevu, a završio je nešto iza 16 sati i 30 minuta javlja reporter novinske agencije Patria.

Nakon završenog sastanka na press konferenciji Bakir Izetbegović je kazao da je danas sa Čovićem imao sadržajan sastanak naglasivši da su procijenili da će baza u formiranju vlasti upravo biti SDA i HDZ BiH na svim nivoma.

"Procijenili smo da je potrebno ići na formiranje vlasti na svim nivoima. Isto tako koalicije moraju biti formirane na bazi programa. Kada je u pitanju SDA, to su razgovori oko EU, NATO-a, borba protiv korupcije i kriminala, sigurnost građana, privreda, izmjena Ustava, Izbornog zakona, socijalna pravda," rekao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je informirao Izetbegovića o svojim razgovorima sa predstavnicima SNSD-a u Mostaru.

"Sutra ćemo razgovarati sa predstavnicima DS-a i PDP-a. Cilj je uspostava vlasti na svim nivoima. Vjerujem da ćemo u deset dana imati programske okvire i imati jasan sporazum o partijskim odnosima na svim nivoima kada su u pitanju ove dvije stranke. 

Optimističan sam i ostajem pri tome da do kraja godine možemo imati vlast. Najznačajnije pitanje o kojem smo danas razgovarali je kako stabilizirati ekonomsku situaciju u BiH, tako da vjerujem da ćemo za deset dana imati jasan dogovor. Ne postoji pitanje o kojem ove dvije stranke neće imati zajednički stav," kazao je Čović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije