Čović: Građanska BiH je nemoguća

Radiosarajevo.ba
Čović: Građanska BiH je nemoguća

Građanska BiH u ovom trenutku je neodrživa i HDZ BiH je prijedlogom ustavnog rješenja o organizaciji države na tri nivoa vlasti, s federalnim jedinicom s hrvatskom većinom, ponudio kompromis između građanskog i nacionalnog uređenja, rekao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Čović je istakao da prijedlog o federalnoj jedinica sa hrvatskom većinom daje BiH moderan vid organizovanja, evropski oblik i uvažava osnov BiH - prava tri konstitutivna naroda, prenosi hrvatski "Večernji list", izdanje za BiH.

"Podmeću nam da se želimo otcijepiti i pripojiti - ne znam ni ja kome, ali sve se to radi jer su postali svjesni da će Hrvati predlagati uređenje koji će biti na zadovoljstvo sva tri naroda u ovoj zemlji. Bio bih protiv federalne jedinice kada bi ona bila na štetu BiH", naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, HDZ želi da se donese takav izborni zakon u BiH koji neće omogućiti jednom narodu da bira predsjednika drugog naroda, te ustav koji garantuje izbor predstavnika jednog naroda u institucije BiH, prenosi Srna.

Govoreći o dogovoru koji je postignut sa SNSD-om i njenim liderom Miloradom Dodikom prije oktobarskih izbora, Čović je rekao da je dogovor "izuzetno kvalitetan", te da nije bilo potrebe za njegovim potpisivanjem, jer postoji povjerenje među liderima ovih stranaka.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije