Comin bijeg: Potjernica raspisana, direktor zatvora na godišnjem

Radiosarajevo.ba
Comin bijeg: Potjernica raspisana, direktor zatvora na godišnjem

Federalna uprava policije raspisala je potjernicu za odbjeglim Dominikom Ilijaševićem zvanim Como, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Prema riječima Srećka Bošnjaka, portparola policije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u srijedu, 25. septembra, stigla je prijava da se Ilijašević nije vratio u mostarski zatvor sa dopusta.

Mediji navode da je Ilijašević dobio 25 dana korištenja zakonskih pogodnosti. Bošnjak je rekao da policija nema potvrđenih saznanja gdje se nalazi.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Kantonalni sud u Zenici osudio 2007. godine zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva u selu Stupni Do.

Pomoćnik ministra pravde u Sektoru za međunarodnu i međuentitetsku pravnu pomoć i saradnju Nikola Sladoje potvrdio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da osuđenik za ratne zločine Dominik Ilijašević Como, koji je pobjegao je iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru (KPZ Mostar), ne može biti izručen Bosni i Hercegovini, čak i ako budu potvrđene pretpostavke da je pobjegao u Hrvatsku.

Ilijašević neće biti izručen iako su u novembru 2012. ministri pravde dvije zemlje potpisali bilateralni ugovor o izručenju i vlastitih državljana kada su u pitanju najteža i najopasnija krivična djela: ''Sporazum stupa na snagu u odnosu na djela koja su počinjena nakon njegovog potpisivanja. A ima druga varijanta. Ovi ugovori dozvoljavaju da u jednoj od država bude izvršena kazna ako tamo bude lišen slobode, bez obzira na državljanstvo koje ima.''

Ilijašević je 2007. godine osuđen na 15 godina zbog počinjenog ratnog zločina nad bošnjačkim stanovništvom na području općina Vareš i Kiseljak, a kaznu je izdržavao u Mostaru. Koristio je pogodnosti koje su mu odobrene još u maju ove godine, ali se na kraju nije vratio u zatvor.

Nakon što je jučer iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvnanskog kantona (MUP HNK) potvrđeno da je Ilijašević pobjegao, pojavila se sumnja da se on nalazi na teritoriji Republike Hrvatske, jer  državljanin i te zemlje, iako se za njim  još formalno traga u BiH. Pojedini bh. mediji su javili kako je Ilijašević prethodnih dana viđan na području Kiseljaka, te pretpostavlja da je rasprodao imovinu u BiH i pobjegao se u Hrvatsku. Budući je već odslužio veći dio kazne od 15 godina zatvora koja mu je presuđena zbog ratnog zločina, malo ko je vjerovao u ovakav scenariji.

Ilijaševićev advokat Fahrija Karkin samo je kratko za AA kazao da je čuo za bijeg svojeg branjenika, ali zasad nije želio govoriti detaljnije o tom slučaju. Ilijašević je koristio pogodnosti godišnjeg od 25 dana, što jeste u skladu sa zakonom, jer zatvorenici rade u zatvoru, pa s tim u vezi imaju pravo i na godišnji odmor, kao i svaki drugi radnik. Međutim, upućeni u zatvorska pravila kazali su novinaru AA da Služba tretmana u zatvoru i Uprava određuju ko može biti pušten, a ko ne.

Nije poznato šta je potaklo Upravu KPZ Mostar da Ilijaševića pusti izvan zatvorskih zidina. Pokušali smo sve ove činjenice provjeriti i u Upravi KPZ Mostar, ali su nam u mostarskom zatvoru kazali da je direktor Romeo Zelenika na godišnjem odmoru. Kontaktirali su ga i putem telefona, ali ga je Zelenika isključio nakon što smo mu saopćili našu želju da razgovaramo sa njim o bijegu Ilijaševića.

''U pravilu se takvi zatvorenici ne puštaju na godišnji odmor. Odgovornost snose Služba tretmana i Uprava, jer je procjena na njima. A procjena je ipak samo procjena i nikad se ne zna ko može pobjeći''.

Isti izvor je kazao da se u odluci o odobravanju korištenja pogodnosti jasno treba naznačiti da zatvorenik pogodnosti može koristiti samo u krugu porodice i nikako ne smije napuštati zemlju.

''Ovakve pogodnosti mogu dobiti samo oni zatvorenici koji imaju odlično vladanje i nisu ama naš nikakve probleme pravili'', istakao je isti izvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije