Čolpa: VSTV postao agencija za zaštitu antidržavnih politika u BiH

Radiosarajevo.ba
Čolpa: VSTV postao agencija za zaštitu antidržavnih politika u BiH
Foto:Fena / Nihad Čolpa

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) je postalo agencija za zaštitu antidržavnih elemenata unutar Bosne i Hercegovine, odnosno postali su glavni pokrovitelji politika Milorada Dodika i Dragana Čovića koji za cilj imaju obesmisliti državne pravosudne institucije i stvoriti pravni haos koji na kraju može donijeti nesagledive posljedice po građane i državu Bosnu i Hercegovinu, samtra predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

U saopćenju dodaje da najviši zvaničnici pravosudnih institucija u BiH štite antidržavne politike u BiH koji rade protiv države i njenih građana - na način da tužilaštva u BiH ne djeluje protiv kršenja zakona, a VSTV kao krovna pravosudna institucija u BiH ništa ne čini kako bi se takvo stanje promijenilo, iako im je primarna obaveza osigurati kvalitetan rad tužilaštava i sudova u BiH.

„Najbolje se vidjelo u procesima poput održavanja nelegalnog referenduma o Danu RS zbog kojeg niko nije sankcionisan do danas, zatim u slučaju državnog udara od strane funkcionera HDZ kada su zaustavili migrante na ulazu u Hercegovačko-neretvanski kanton mimo znanja državnih institucija čija je to nadležnost, a tu je i međunarodna afera 'Selefije' na terotiriji BiH čiji su akteri prošli bez kazne“, pojašnjava Čolpa.

Prema njegovim riječima, najviši zvaničnici pravosudnih institucija u BiH utjecali su i na to da slučaj Kemala Čauševića još nije okončan, premda se radi o jednom od največih ekonomskih udara na BiH od rata do danas.

„Dakle, nakon što su se nosioci pravosudnih funkcija u BiH iskazali na spriječavanju procesuiranja antidržavnog djelovanja, sada su u fazi da do kraja obesmisle i devalviraju državne pravosudne institucije, a to rade tako što otvaraju krivične istrage protiv onih koji otkrivaju korupciju u zemlji umjesto da se otvaraju procesi protiv učesnika u korupciji (Slučaj Tegeltija). Na kraju, pravu dijagnozu našeg pravosuđa nesmotreno je iznijela Ružice Jukić, potpredsjednica VSTV-a koja je rekla da ako građani ne žele da zavise od njene dobre volje i volje ostalih njenih kolega, onda neće ni biti institucija Bosne i Hercegovine“, zaključeno je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije