Clinton i Ashton sa članovima Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Clinton i Ashton sa članovima Predsjedništva BiH
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton i visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, javlja izvještač agencije Anadolija.

Klinton je u Sarajevo doputovala u ponedjeljak uveče, a na aerodromu su je dočekali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, američki ambasador u BiH Patrick Moon i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Susret u zgradi Predsjedništva BiH se odvija uz iznimne mjere sigurnosti, a susret prati veliki broj novinarskih ekipa iz BiH, regiona i svijeta.

Ranije su se  Clinton i Ashton u Ambasadi SAD u Sarajevu sastali sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom. Također, visoke američke i evropske zvaničnice su razgovarale i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vejkoslavom Bevandom.

Za 13 sati i 50 minuta predviđeno je obraćanje američke državne tajnice u zgradi Predsjedništva BiH.


Clinton i Izetbegović (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Američka državna sekretarka Hillary Clinton razgovarala je u utorak u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država sa visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton, visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Američka državna sekretarka Hilary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, kako je najavljeno bosanskohercegovačkim zvaničnicima će prenijeti poruku da Vašington i Brisel žele da BiH nastavi putem euroatlantskih integracija, ali da je za to najprije potrebno ispuniti preuzete obaveze.

Također, Clinton i Ashton će u Sarajevu "ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme". Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

Balkanska turneja
Inače, Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku. Nakon Sarajeva, Clinton će u Beograd doputovati iz Sarajeva, a u večernjim satima odlazi u Prištinu. Šefica američke diplomatije će tokom turneje po zemljama regiona, kako se navodi, pokazati posvećenost Amerike budućnosti Balkana u evroatlantskoj zajednici
U Bosnu i Hercegovinu Clinton i Ashton stižu u vrijeme u kojem se država suočava sa najvećom političkom krizom od Daytonskog sporazuma naovamo. Može li njihov stav da se treba voditi interesima građana i raditi za dobrobit zemlje nadjačati interese stranaka u BiH i njihovih lidera?

Iskustvo govori kako su bh. političari imuni na kritike, navodi analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal. „Bh. lideri postaju otporni prema visokim posjetama i verbalnim porukama od strane međunarodne zajednice, čak i kada dolaze sa vrlo visokih položaja. Vremena direktnog uplitanja i nametanja odluka su davnih dana prošla. Prema tome, BiH i ostatku Balkana mislim da je potrebna jedna malo drugačija, konkretnija podrška međunarodne zajednice“.

U zemlji u kojoj se sve glasnije pominje njena teritorijalna prekompozicija, dolazak visokih delegacija ne znači puno, smatra analitičar Mirko Šagolj. „Dodik po svaku cijenu hoće da razvali državu u. Lagumdžija se priklanja njemu, priklanja se Fahri. E sad dolaze te sile da nešto pokušaju uraditi. Ja nisam veliki optimista što se tiče njihove uloge, jer bojim se da oni svi traže neki svoj interes. A imaju oni snage, imaju moći, i političke i svake druge, da iz ove krize BiH izvuku ako budu htjeli.“

I vanjskopolitički analitičar Neven Kazazović je ukazao na problem partitokratije: „U takvim okolnostima sprovesti reforme je gotovo nemoguće – jer njima reforme ne odgovaraju. Svaka reforma anulira njihov politički položaj.“

Ipak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja navodi kako treba imati na umu da je posjeta regionalnog karaktera, koja u pozadini ima jasnu poruku kako se i dalje brižno motri na ovaj dio Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije