'Članovi Vlade FBiH iz SDP-a su neodgovorni'

Radiosarajevo.ba
'Članovi Vlade FBiH iz SDP-a su neodgovorni'
/ FOTO: Radiosarajevo.ba


Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović, izjavio je danas, 4. aprila na pres-konferenciji da je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu održan nastavak 76. sjednice Vlade FBiH, kojoj je prisustvovalo devet ministara, članova Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP), Narodne stranke Radom za boljitak, te ministar Desnica Radivojević.

Nastavku ove sjednice nisu prisustvovali članovi Vlade iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), rekao je Lijanović i pozvao SDP-ove članove Vlade da prisustvuju novom nastavku ove sjednice koji je on najavio za ponedjeljak, 8. aprila, s početkom u 14.00 sati.

Poziv
U međuvremenu je iz Ureda federalnog premijera Nermina Nikšića Agenciji Fena rečeno da sve što potpiše Ivanković Lijanović predstavlja krivično djelo i da će biti dopunjena krivična prijava koja je već protiv njega podnesena.

„Danas smo održali nastavak sjednice i zahvaljujem se ministrima koji su savjesni i odgovorni, pa došli na sjednicu, a članovi Vlade iz SDP-a su pokazali neodgovornost prema građanima BiH time što se nisu pojavili na sjednici, pored teške ekonomske situacije u kojoj se građani nalaze nisu spremni raditi svoj posao, iako su za to kvalitetno plaćeni“, rekao je dopremijer Ivanković Lijanović i pozvao ministre iz SDP-a da dođu na sjednicu koja je zakazana za 8. april (ponedjeljak).

Dopremijer je rekao da će Vlada, i ako se članovi Vlade iz SDP-a ne pojave, nastaviti raditi u punom kapacitetu. "Pozivam članove Vlade iz SDP-a da razmotre svoje odsustvovanje sa sjednice, da razmotre situaciju u kojoj se nalaze građani i da nastavimo raditi u interesu građana, sukladno našoj zakletvi u interesu građana Federacije."

Podsjetio je da je premijer Nermin Nikšić potpisao akte sa 76. sjednice Vlade. Sukladno zaključku Vlade dopremijer je potpisao ostale akte i uputio na objavu, rekao je da očekuje da će akti biti odobreni što prije, kako bi  mogli korisiti izmjenu poslovnika i nastaviti raditi u punom kapacitetu.

Minumum odgovornosti prema građanima Federacije bi bio da se ministri iz SDP-a pojave na sjednici! Nismo dobili nikakvu obavijest zašto se ministri nisu pojavili, osim što znamo da premijer Nikšić ne želi sazivati sjednice. U dnevnom redu stoje sve točke za kojeg su izvjestitelji članovi Vlade iz SDP-a, i očekujem da će se članovi pojaviti kako bi po ovim točkama donijeli odluke“, rekao je dopremijer Ivanković Lijanović.

9 članova je dovoljno

Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije  je rekao da je Poslovnik jasan: Ukoliko se ministri ne pojave, predsjednik Federacije može sazvati tematsku sjednicu za pojedine resore za koje Vlada bude odlučivala. Devet članova je dovoljno za rad i tih devet članova može donositi validne odluke većinom glasova.

Podsjećamo, nakon 14. tačke dnevnog reda, usvajanjem odluke o izmjenama Poslovnika na 76. sjednici premijer i ministri iz SDP-a su napustili sjednicu Vlade. Takav postupak je neustavan i nezakonit, pa su pokrenuti sudski postupci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije