Članovi SNSD-a podnijet će ostavke u komisijama i odborima PSBiH

Anadolija
Članovi SNSD-a podnijet će ostavke u komisijama i odborima PSBiH
Izvršni komitet SNSD-a donio je danas odluku da svi njegovi članovi koji su članovi komisija, parlamentarnih odbora i u Predstavničkom domu i u Domu naroda PSBiH podnesu ostavke na rad u tim komisijama i odborima.

Rekao je to Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, dodajući da su odlučili "da ostave dalje u zagrljaju SDS sa SDA jer nema potrebe da trpe tu vrstu nasilja unutar PSBiH".

Prema riječima Špirića, SNSD je od konstituiranja Vijeća ministara BiH upozoravao da to nije Vijeće koji obećava i da ne može osigurati europski put BiH.

"Oni koji su podržavali konstituiranje Vijeća ministara u ovom sazivu ovih dana konstatiraju da moraju krenuti s mrtve tačke, a nažalost oni su mnogo ispod toga", rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, ovo Vijeće ministara nije dobilo podršku ni iz FBiH ni iz RS u PSBiH.

"Mnogo je razloga za to. Ko još u ovoj zemlji vjeruje u savez SDA i SDS na čijem je čelu Bakir Izetbegović", rekao je on.

Rasprave o tome hoće li biti pada Vijeća ministara BiH, prokomentirao je riječima da ih treba pustiti do narednih izbora da urade ono što mogu, a da o radu najbolje govore ministri iz Vijeća ministara kojima su važnije druge međunarodne i domaće institucije od Parlamentarne skupštine BiH.

"Mislim da će ovo Vijeće ministara se valjati dalje u blatu i neće donijeti nikome koristi u ovoj zemlji", kazao je Špirić.

Naglasio je da će Vijeće ministara funkcionirati bez parlamentarne podrške, što govori da je ovaj organ van kontrole parlamenta i o minijaturnoj ulozi oba doma Parlamentarne skupštine.

"Od samog starta Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara pokušava da bude premijer, a ne neko ko vodi tijelo koje je po Ustavu BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH", kazao je Špirić.

Prema njegovim riječima, isključivi krivci za nepotpisivanje ugovora o transportnoj zajednici su Zvizdić i Mirko Šarović koji nisu htjeli da primijene mehanizam koordinacije i primjedbe Vlade RS-a pet mjeseci držali u ladici.

"Mi iz SNSD-a nemamo ništa protiv sporazuma o transportnoj zajednici, ali hoćemo da se ispoštuje mehanizam koordinacije i rotacija", naglasio je Špirić.

Naglasio je da zajedničke institucije ne poštuju preporuke MMF-a o smanjenju javne potrošnje, te ne žele da usvoje sistemske zakone, kao što je i zakon o akcizama. SNSD je na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta odlučio je i da će podržati donošenje zakona o akcizama kada predstavnici FBiH u Parlamentarnoj skupštini osiguraju dovoljan broj ruku.

"Živimo u zemlji u kojoj na 80 lokacija u okolini Sarajeva treba da se podignu naselja za 150.000 ljudi. Da li je BiH u procesu europeizacije ili arapizacije zemlje", rekao je Špirić.

Dodao je da živimo u zemlji u kojoj obavještajni sektor treba osigurati uvođenje verbalnog delikta gdje će se progoniti i hapsiti politički neistomišljenici, te dodao da je to veoma opasno za BiH.

"Živimo u zemlji gdje se ne želi provoditi parlamentarna i unutrašnja kontrola nad obavještajnim sektorom, Nema ništa opasnije u jednoj multietničkoj zemlji u kojoj obavještajni sektor izađe izvan zakona. A izašao je izvan zakona", kazao je on.

Naglasio je da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH ne razmjenjuje podatke s institucijama RS što je zakonska obaveza, zbog čega će SNSD tražiti da o tome raspravlja Narodna skupština RS-a, jer nema razloga da RS sarađuje s OSA-om dok su njene institucije meta.

"Otuda moje opiranje da nisu mogli da donesu odluku untar parlamentarne komisije za nadzor na OSA da me smjene pa su to uradili u parlamentu. Sada imate apsolutno upravljanje tom službom od strane Bošnjaka", rekao je Špirić.

Predstavnički dom PS BiH smijenio je Nikolu Špirića s pozicije predsjedavajućeg i člana Komisije oba doma PS BiH za nadzor nad OSA BIH na prijedlog SDS-a uz argument - da Komisija za nadzor nad OSA-om nije informirala zastupnike u Parlamentu BiH o tome da li je Špirić poslao OSA-i lažne zaključke. Umjesto Špirića na mjesto člana Komisije imenovan je Borislav Bojić iz SDS-a.

Optužbe o lažnim zaključcima Špirić je nazvao smiješnim.

"Parlament ne želi ojačati komisiju za nadzor obavještajnog sektora nego ojačati službu, to je nonsens. Ne bih volio da obični ljudi, građani osjete ponašanje OSA na svojim leđima", kazao je Špirić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije