Članovi predsjedništva BiH primili Brammertza

Radiosarajevo.ba
Članovi predsjedništva BiH primili Brammertza


Članovi Predsjedništva BiH primili su u Sarajevu glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine za područje bivše Jugoslavije (UN ICTY) Sergea Brammertza, javlja Fena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poželjeli su dobrodošlicu glavnom tužiocu Brammertzu te izrazili zadovoljstvo dobrom saradnjom s Haaškim tribunalom. 

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktivnostima Haaškog tribunala.

Govoreći o pojedinim presudama, članovi Predsjedništva BiH su istakli da u BiH o tome postoje različita mišljenja. Naglasili su da neke presude donose nemir u regiju, te da neće doprinijeti pomirenju na ovim prostorima, što, kako je rečeno, nije dobro ni za BiH, ni za regiju. 

Na sastanku je razgovarano i o nedavno održanoj debati u New Yorku o temi Uloga Međunarodnog krivičnog suda u pomirenju. Rečeno je da je tom prilikom prenesen usaglašen stav Predsjedništva BiH, te ukazano na razlike koje postoje u odnosu na rad Tribunala. 

Glavni tužilac Brammertz izrazio je mišljenje da je u New Yorku propuštena prilika da se napravi pozitivan uticaj na pomirenje. Istaknuo je zadovoljstvo saradnjom s vlastima u Bosni i Hercegovini, te pružio podršku Haaškog suda pravosudnim institucijama u našoj zemlji. 

Sastanku je prisusustvovao i Davor Vuletić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije