Sastanak / Članovi kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa Peachom i Fieldom

15. 12. 2021. u 17:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom, koji boravi u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i, u ime predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr Dragana Čovića, delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš upoznali su visokog britanskog zvaničnika sa svojim viđenjem aktuelne političke krize u BiH. 

Zajednički su konstatovali, parališe funkcionisanje ključnih državnih institucija i negativno utiče na reformske procese i evropski put Bosne i Hercegovine.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH zahvalili su se gospodinu Peachu na ogromnoj podršci i pomoći koju Velika Britanija, kao prijateljska zemlja, godinama pruža Bosni i Hercegovini, te apelovali na specijalnog izaslanika premijera Velike Britanije da pomogne kako bi se u BiH očuvao mir, stabilnost, te otvorio dijalog o većini spornih pitanja.

Ističući da je došao kao prijatelj koji želi dobro Bosni i Hercegovini i svim zemljama u regionu, specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach najavio je da će njegova zemlja, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, pojačati prisustvo i raditi na uspostavljanju dijaloga i na daljoj podršci Bosni i Hercegovini i njenim institucijama.

Peach je upozorio da Velika Britanija neće dozvoliti da se Bosna i Hercegovina vrati konfliktima i da će u punoj mjeri nastaviti da radi sa institucijama BiH na stabilizaciji političkih i ekonomskih prilika, kao i na zaustavljanju odlaska velikog broja građana, posebno mladih, iz Bosne i Hercegovine.

U razgovoru je učestvovao i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA