BiH / Članovi CIK-a razgovarali sa Schmidtom: "Još uvijek nema novca za izbore"

28. 03. 2022. u 15:16:00 Anadolija

Shares: 0

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar i članovi Centralne izborne komisije BiH danas su održali online sastanak sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

Bio je ovo prvi sastanak članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine sa visokim predstavnikom za BiH Schmidtom, od kako je preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje provodi Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na organizaciji općih izbora 2022. godine u BiH, a akcenat je stavljen na činjenicu da Centralnoj izbornoj komisiji BiH nisu još uvijek stavljena na raspolaganje finansijska sredstva za vršenje ovlaštenja iz njene nadležnosti, u koje spada organizacija i provedba općih izbora.

Takođe, riječi je bilo i o postupanju drugih nadležnih institucija Bosne i Hercegovine u obezbjeđivanju finansiranja izbora u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju institucija BiH.

Istaknute su aktivnosti koje je Centralna izborna komisije Bosne i Hercegovine provodila, i koje i dalje provodi sa ciljem jačanja integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te ispunjavanja relevantnih preporuka OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije, kao i doprinosu Centralne izborne komisije BiH u reformi izbornog zakonodavstva u BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)