Članica PSBiH Vijeću Europe: Dajte nam još malo vremena

Radiosarajevo.ba
Članica PSBiH Vijeću Europe: Dajte nam još malo vremena

U okviru teme "Funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini" članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope  Nermina Kapetanović obratila se učesnicima redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. 

"U isto vrijeme duboko sam zabrinuta zbog ishoda. Ja neću poricati validnost uznemirujućih saznanja o krizi u BiH, pošto doista vjerujem u dobre namjere ovog tijela i Vijeća Europe u cjelini", kazala je Kapetanović u svom govoru.  

Dodala je da povijest odnosa između BiH i Vijeća Europe potvrđuje njena osjećanja te da neće ponuditi nikakav izgovor, jer su ih čuli mnogo tokom vremena. 

Naglasila je da izgovori, objašnjenja i politički argumenti kojima se iznose krivica i odgovornost koje su BiH dovele do ovog tužnog trenutka, trebaju ostati u domaćem političkom polju.  

"Sada i ovdje, vjerovatno  prvi put, kao što ste tome upravo svjedočili, članovi Delegacije BiH su govorili jednim glasom i imaju jedan zahtjev - dajte nam još malo vremena da dođemo do rješenja", kazala je te dodala da bi neki mogli pomisliti da su predložene dosad neviđene i okrutne sankcije zaslužene. 

Iako Kapetanović ne dijeli takvo mišljenje, naglasila je da razumije njihovu frustraciju i frustraciju međunarodne zajednice. 

"Tu frustraciju dijele mnogi od naših građana i birača, kao i moje kolege, te se osjećamo odgovornim da sve kritike uzimamo zaozbiljno i da sa najvećom odlučnošću damo svoj doprinos pronalasku rješenja. Prije nego što donesete odluku i pristupite glasanju, ljubazno vas molim da razmotrite sljedeća pitanja. Koja je svrha sankcija? Da bi se kažnjavalo samo zbog kažnjavanja ili dati poticaj za proces političkih pregovora u BiH? Vjerujete li da bi nam sankcionisanje BiH na predloženi način pomoglo da se dođe do rješenja i da ispunimo svoje obaveze?", objasnila je Kapetanović. 

Iako ne sumnja u njihove dobre namjere, Kapetanović je kazala da vjeruje da BiH to neće pomoći. 

"Kao što je naša novija historija pokazala, neki politički ciljevi mogu se postići kroz pristup mrkve i štapa. No, u ovom konkretnom slučaju, mi nismo odustali od pokušaja da dođemo do mrkve. Sve ovo vrijeme su pravljeni napori, a neki se još prave, čak i dok mi ovdje razgovaramo. Ali, ovdje je štap u vašim rukama. Međutim, stvar sa štapom je čudna. On radi dok je tu, a najjači je kada se ne koristi. Nakon što se iskoristi, onaj ko ga posjeduje više ne kontroliše proces i ima puno manje mogućnosti za djelovanje. Ako koristite štap protiv nekoga ko pokušava doći do mrkve, vi više ne pomažete nego aktivno onemogućavate aktera. Ne ohrabrujete, nego obarate", podcrtala je. 

Naglasila je da je sama mogućnost takvih drakonskih sankcija  snažan instrument u njihovim rukama. 

"Kada se jednom iskoriste, to oduzima moć utjecaja i sav pozitivan i progresivan pritisak na političke vođe", objasnila je. 

Dodala je da to isključuje BiH, stavlja je  u neizvjesnost, ali BiH  također oduzima i njihovu snagu i stvaraja jaz koji će biti teško prevladati. 

"Lako je usvojiti sankcije, ali da li imate jasnu ideju o tome što treba učiniti sljedeće? Postoji li plan šta dalje sa BiH Ili ćete jednostavno odustati?", pitala je Kapetanović. 

Naglasila je da ne treba odustati od BiH  i na taj način nagraditi one koji su blokirali sve pozitivne procese pokušavajući dokazati da je BiH nefunkcionalna i one koji crtaju nove mape za novu disoluciju Bosne i Hercegovine. 

Naglasila je da je kao ljekar svjedočila da je mnogo nevine djece iz BiH umrlo zbog spore intervencije međunarodne zajednice, ali da im BiH oprašta, ali i ne zaboravlja. 

"Niko ne može voljeti više Bosnu i Hercegovinu od nas. Ponoviću da cijenim vašu iskrenu zabrinutost, razumijem vašu rastuću frustraciju, vjerujem u vaše dobre namjere, te vas ljubazno molim da ozbiljno razmotrite ove argumente prije nego donesete odluku i pristupite glasanju, uz molbu da podržite naše amandmane", zaključila je. 

Kapetanović se na kraju zahvalila za pažnju, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije