Civilno društvo nezadovoljno prijedlogom SDP - HDZ

Radiosarajevo.ba
Civilno društvo nezadovoljno prijedlogom SDP - HDZ

Predstavnici civilnog društva u BiH ne slažu se sa  prijedlogom SDP-a i dva HDZ-a kojim se navodno provodi presuda Sejdić-Finci. Tvrde da se ovim prijedlogom jačaju etničke podjele BiH umjesto izgradnje države jednakih i jednakopravnih građana.

Za četvrtak 19. juli najavljen je okrugli stol koalicije nevladinih organizacija iz naše zemlje, s namjerom da bh. javnost upoznaju sa stvarnim sadržajem sporazuma koje su SDP i dva HDZ-a postigli po pitanju primjene presude.

Dervo Sejdić, jedan od podnosilaca tužbe protiv države BiH na sudu u Strasburu, u svojim istupima u medijima izrazio je oštro neslaganje prijedlogu i najavio mogućnost nove tužbe.

Kao što je javnost obaviještena u utorak, SDP-ov prijedlog primjene presude Sejdić Finci izazvao je neslaganje čak i članova same stranke. Tako je podpredsjednik SDP-a Željko Komšić medijima dostavio pisanu izjavu u kojoj izražava svoje neslaganje. "Prijedlog nove parlamentarne većine uopće nije rješenje ovog problema – izjavio je Komšić.

Radnu verziju spornog prijedloga pogledajte na ovom linku


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije