FUCZ protiv Ministarstva zdravstva: U FBiH na snagu stupaju nove naredbe

Radiosarajevo.ba
FUCZ protiv Ministarstva zdravstva: U FBiH na snagu stupaju nove naredbe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Federalni štab Civilne zaštite donio je novu naredbu po kojoj je za prva tri dana maja - u petak, subotu i nedjelju, u Federaciji BiH ponovo uvodi policijski sat. Trajat će od 22 do pet sati ujutro.

Za 1. maj se naređuje zabrana okupljanja za više od pet osoba.

Potvrdila je to za Radiosarajevo.ba Majda Kovač, portparol Federalne uprave civilne zaštite. 

Također, donesene su i naredbe koje stupaju na snagu 1., a traju do 15. maja. Između ostalog, to je obustava rada svih djelatnosti u tržnim centrima, osim trgovina prehrambenih i i higijenskih proizvoda, apoteka i veledrogerija.


Rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta se dozvoljava, pa će od 1. maja raditi frizerski i kozmetički saloni i slične djelatnosti, odnosno svi mali obrtnici. 

Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH ranije je predložio da se uvedu mjere zabrana kretanja starijim od 65 i mlađima od 18 godina. Međutim, Štab nije donio tu odluku.

Kako nam je objasnila Kovač, prema novoj naredbi, i stariji će se moći prevoziti u automobilima od mjesta do mjesta svakodnevno. Takva odluka, ranije je, podsjetimo, donijeta za mlađe od 18. godina.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije