Civil Rights Defenders osudila prekomjernu upotrebu sile u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba
Civil Rights Defenders osudila prekomjernu upotrebu sile u Banjoj Luci
Foto: BNTV / Hapšenje Njegoša Tomića

Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders osuđuje poteze vlasti u BiH kojima se ograničava sloboda građana na okupljanje, kao i prekomjernu upotrebu sile do koje dolazilo u više navrata jučer tokom privođenja učesnika protesta Pravda za Davida i pokušaja da se okupljanje građana spriječi.

„Upotreba sile kakvu smo videli danas u Banjoj Luci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana. Odgovorne vlasti su dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i sa Opštom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih Nacija. Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode, i zabrane prilaska centru Trga krajina,“ rekao je jučer Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders.

Policija Republike Srpske jučer je uhapsila nekoliko osoba povezanih sa pokretom Pravda za Davida koji mjesecima svakodnevno održavaju na Trgu Krajina u Banja Luci tražeći od vlasti da otkriju i uhapse ubice Davida Dragičevića.

Policija je u nekoliko navrata u toku dana i večeri sprječavala okupljanja građana kako na Trgu Krajina, koji je bio ograđen policijskom trakom kako bi se sprečilo okupljanje građana, tako i u Parku Petra Kočića. Trg Krajina i Park Petra Kočića jedina su dva mjesta u Banja Luci na kojima su dozvoljena okupljanja.

Aktivisti grupe Pravda za Davida ranije su u intervjuima za Civil Rights Defenders prijavili i druge vrste pritisaka kao sto je praćenje od strane policije Republike Srpske, prisluškivanje razgovora i uništavanja privatne svojine.

Udruženje/udruga BH novinari, partner Civil Rights Defenders-a, saopštilo je da je jučer priveden i novinar Vladimir Šušak, dopisnika BHT nakon što je fotografisao jednog od organizatora protesta i oca ubijenog Davida, Davora Dragičevića, kako u kolima Hitne pomoći napušta policijsku stanicu u koju je ranije priveden.

Ovo nije prvi put da vlasti u ovom dijelu BiH vrše pritisak na mirnaokupljanja. U septembru 2018. godine, protiv grupe građana Banja Luka podnijete se prekršajne prijave za protestovanje na mjestu koje nije zakonom propisano kao odgovarajuće mjesto okupljanja.

Civil Rights Defenders pozivaju vlasti u BiH da osiguraju da svi predstavnici institucija postupaju uz poštovanje članova 5. i 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima kojima su definisana prava na slobodu i bezbjednost, i pravo na slobodu okupljanja i udruživanja, kao i preporukama OSCE/ODHR-a i Venecijanske komisije o slobodi okupljanja, koje u članovima 5.5 i 5.10 definišu proporcionalnu upotrebu sile i prava i ulogu medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije