'Čisti avanturizam da se Bošnjaci svedu na manjinu'

Radiosarajevo.ba
'Čisti avanturizam da se Bošnjaci svedu na manjinu'


Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i senator Svjetskog bošnjačkog kongresa, povodom izjave predsjednika Stranke demokratske akcije o mogućnosti da ova stranka pozove na bojkot popisa stanovništva, ističe da bi to bio čisti avanturizam i dodaje da će predstojeći popis imati presudan značaj za budućnost Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

"Po svom karakteru, taj događaj se može tretirati kao referendum o političkoj budućnosti Bosne i Hercegovine" smatra Tokić.

"Predstavnici bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara te Narodnoj skupštini Republike Srpske, prhvatajući loša zakonska rješenja i procedure predviđene za popis stanovništva, doveli su bošnjački narod u neravnopravan položaj u odnosu na druge narode u kontekstu mogućnosti prikazivanja realne etničke strukture stanovništva u Bosni i Hercegovini."

Umjesto neodgovornog i avanturističkog prizivanja bojkota, Bošnjački pokret poziva sve organizacije našeg naroda, predstavnike akademske zajednice i prominentne pojedince da se uključe u već započeti proces izbora općinskih popisnih komisija te animiranju pripadnika našeg naroda da se u oktobru neizostavno izjasne kao Bošnjaci čiji je maternji jezik bosanski - ističe Tokić.

On smatra da bi bio "čisti avanturizam da bošnjački narod u svojoj državi ne poštuje zakone o obaveznom popisu i tako sebe dovede u situaciju da se od sadašnje većine svede na manjinski narod".  

"Bošnjački pokret poziva sve predstavnike zajednica našeg naroda u inostranstvu (dijaspori) da pomognu i organizuju dolazak građana bošnjačke nacionalnosti u Bosni i Hercegovini radi popisa članova svojih domaćinstava i imovine. "

Oktobarski popis stanovništva u Bosni i Hercegovini predstavlja 'historijsku sekundu' za sudbinu Bošnjaka i svi moramo biti toga duboko svjesni - ističe predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopranost Sejfudin Tokić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije