CIN: Zoran Čegar osumnjičen za krivotvorenje ugovora o kupovini nekretnina

9
Radiosarajevo.ba
CIN: Zoran Čegar osumnjičen za krivotvorenje ugovora o kupovini nekretnina
Foto: Dnevni list / Zoran Čegar

Zoran Čegar, suspendovani načelnik FUP-a, osumnjičen je zbog krivotvorenja ugovora o kupovini nekretnine na Nišićima u općini Ilijaš. Istraga protiv Čegara je otvorena nakon pisanja CIN-a.

Zoran Čegar, suspendovani načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), osumnjičen je zbog krivotvorenja ugovora o kupovini nekretnine na Nišićima u općini Ilijaš. Istraga protiv Čegara je otvorena nakon otkrića novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), rekli su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kantonalna policija je po nalogu tužioca danas započela pretrese Čegarovih nekretnina na Nišićima, kuće u Novom Sarajevu te njegovog privatnog automobila, rekla je Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog Tužilaštva.

Ubjedljivo najzdravija namirnica, ali je niko ne jede: Dobra je za srce do slabe kose

Ubjedljivo najzdravija namirnica, ali je niko ne jede: Dobra je za srce do slabe kose

Novinari su otkrili da je Čegar tokom službe prethodnih dvadesetak godina stekao nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke.

Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila.

Njegovi partneri to žargonski nazivaju 'trange-frange' poslovima, a dio njih se požalio da ih je ovaj policijski zvaničnik ucjenjivao ili prevario, javlja CIN

Zoran Čegar napao novinarku CIN-a
Foto: Cin.ba: Zoran Čegar napao novinarku CIN-a

Neke nekretnine Čegar je stekao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsifikovanim dokumentima. On je, uz ostalo, na temelju falsifikovanog notarskog ugovora iz Srbije uknjižio jadan od najatraktivnijih posjeda u ovom krajuimanje nekada uspješne sarajevske firme 'Volving' Mehmedalije Žmirića.

Žmirić je na imanju sagradio dvije kuće i ergelu, napravio umjetno jezero i planirao gradnju naselja sa vilama za ambasade. Međutim, moćni 'Volving' se 2011. našao u ozbiljnim problemima. Žmirićevo carstvo se raspadalo, a Čegar je vidio šansu za jeftinu kupovinu. Vlasnik 'Volvinga' tvrdi da je Čegar nastupio uz indirektne prijetnje.

"Bila je to oružana kupnja", kaže Žmirić, prisjećajući se da ga je Čegar 'upozorio' da bi mu neko nešto mogao staviti na imanje i da je čuo glasine da uzgaja marihuanu.

"Dok sam ja tu, ne sekiraj se. Ja sam četvrti čovjek u državi, ne brini", prisjeća se Žmirić Čegarevih riječi.

Prvo su se dogovorili da Žmirić proda samo manju kuću za 150 hiljada maraka, ali je Čegar potom zatražio i veću, sa ergelom.

Iako su nekretnine vrijedile mnogo više, Žmirić je nakon cjenkanja pristao na 250 hiljada KM za obje kuće jer mu je hitno trebao novac. Dogovorili su se, ali nisu potpisali ugovor. Žmirić je rekao da mu je Čegar isplatio samo 50 hiljada.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije