Zenica / Čimburijadom planinari iz BiH i Hrvatske na Liscu obilježili dolazak proljeća

25. 03. 2018. u 10:45:00 Fena

Shares: 17

U znak dolaska proljeća Planinarsko društvo Tajan - Lisac Zenica organiziralo je tradicionalnu manifestaciju "Planinarska čimburijada" na planini Lisac, kojoj je ove godine prisustvovalo oko 200 ljubitelja prirode iz raznih planinarskih društava iz BiH i Hrvatske.

Planinari su hodili snijegom pokrivenom stazom, koja vodi iz sela Bukovica do planinarskog doma Lisac (1.012 m.n.v.). Na stazi je bilo tridesetak centimetara snijega.

U domu su ih domaćini dočekali toplim prostorijama i u, skladu s tradicijom, počastili planinskim čajem i čimburom, koji se sprema od jaja i ljekovitog srijemoša (divlji bijeli luk).

Sekretar Društva Bernadin Kapo kaže Feni da većina planinara godinama dolazi na tu manifestaciju obilježavanja dolaska proljeća na Liscu, a oduševljeni su ukusom čimbura koji im domaćini spreme.

"Da bi se ispoštovala tradicija i gosti bili zadovoljni, ispod snijega uspjeli smo pronaći srijemoš", kazao je.

Čimburijadom na Liscu planinari se tradicionalno priključuju i obilježavanju 20. marta - Dana Grada Zenice.

Ipak, zabilježena je i jedna intervencija pripadnika Gorske službe spašavanja Stanice Zenica koji su, kako je kazao Kapo, uspješno transportovali planinarku A.K. kojoj je pozlilo usljed napada bubrega.

"Brzom intervencijom GSS Zenica, transportovana je do sela, odakle je prevezena do Stanice hitne medicinske pomoći. A.K. je poslije pružene prve pomoći upućena na kućno liječenje", kaže Kapo.

Planinarsko društvo Tajan - Lisac Zenica zahvaljuje članovima GSS Zenica za brzu i uspješnu intervenciju, a GSS Stanica Zenica pripadnicima DVD-a Zenica za pomoć prilikom transporta spasilaca i opreme do sela Bukovica, kao i Službi Civilne zaštite Zenice od kojih imaju stalnu podršku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA