Ciljana donacija Njemačke: 5 miliona za bh. izbjeglice

Radiosarajevo.ba
Ciljana donacija Njemačke: 5 miliona za bh. izbjeglice

U Sarajevu se danas održava Regionalna donatorska konferencija za trajno rješenje problema izbjeglica na zapadnom Balkanu. Prema planu i zajedničkom programu, nakon 20 godina raseljenosti došlo je 'vrijeme' da se zbrine više desetina hiljada raseljenih domaćinstava za šta treba 583 miliona eura, a očekuje se da će se na konferenciji prikupiti oko 500 miliona.

Od tog novca, najviše je potrebno Srbiji (308 miliona eura); našoj zemlji i Hrvatskoj treba po sto miliona eura, a Crnoj Gori oko 25 miliona (kada se odbiju domaće kontribucije).

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u pozdravnom je govoru naglasio kako je važno da se bolno pitanje za najugroženiju populaciju u regiji konačno zatvori; naveo je da će biti neophodno dati izbor izbjeglicama i raseljenim osobama: povratak u svoje domove ili integracija u sredine u kojima već borave.

Govorili Lagumdžija, Pusić, Jeremić i Ročen

Pored Lagumdžije, kako javlja Fena, na konferenciji su se obratile i njegove kolege iz susjedstva, hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić, srbijanski šef diplomatije Vuk Jeremić, te prvi čovjek crnogorskog MVP-a Milan Ročen, koji je kazao "da se bliži dan kada izbjeglice neće biti osobe bez adrese na Balkanu te će oni i njihovo potomstvo imati svoju domovinu i život dostojan čovjeka".

Jučer je saopšteno i kako će Njemačka, za izgradnju stambenog prostora za izbjeglice u Bosni BiH, izdvojiti pet miliona eura. U saopštenju njihove ambasade u BiH, navodi se da Njemačka na ovaj način „ciljano koncentrira svoju pomoć na zemlju gdje je i danas nevolja izbjeglica najveća“.

Po završetku govora visokih zvaničnika međunarodne zajednice, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić predstavio je Regionalni stambeni program čiji je cilj zbrinjavanje tri miliona izbjeglih i interno raseljenih osoba.

Regionalna donatorska konferencija se održava u okviru Sarajevskog procesa, inicijative koju su 2005. započele četiri balkanske zemlje - BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora - koje se zalažu za trajno rješenje problema izbjeglica na Balkanu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije