Cilj Ramazana su bogobojaznost i svijest o Allahu dž.š.

Anadolija
Cilj Ramazana su bogobojaznost i svijest o Allahu dž.š.
Anadolija / Ammar ef. Čopelj

Džemat Potoci jedan je od najbrojnijih na području Muftijstva mostarskog, a džamija koju je prije 1570. sagradio poznati vakif Muhamed Karađoz-beg spada među najstarije sakralne objekte u Hercegovini. 

U početku je to bio mesdžid, kasnije i džamija sa drvenim minaretom, te od 1961. i džamija sa minaretom građenim od kamena. Zanimljivo, donesen je iz naselja Carina, gdje je dotad “krasio“ Hadži Tere Jahja džamiju. Čuveni Karađoz-beg po kojem je nazvana i mostarska Medresa rođen je upravo u blizini današnje džamije u Potocima. Tamo je bio ljetnikovac njegovih predaka u kojem je kasnije skoro sva ljeta za svog života, proveo i sam. 

Preminuo je 1564. u Mostaru, a sahranjen je uz poznatu Karađoz-begovu džamiju u Fejićevoj ulici. Oko 1.500 džematlija u Potocima koji u normalnim okolnostima ispunjavaju džamiju, posebno petkom u vrijeme Džuma namaza, godinama uz redovne obrede, organizuju i niz ramazanskih manifestacija, druženja i zajedničkih iftara, koji će kao i u drugim džematima makar u početku svetog mjeseca, izostati zbog pandemije koronavirusa. 

Imam Ammar ef. Čopelj u razgovoru za Anadolu Agency (AA) podsjetio je da će se svi džemati u sklopu Medžlisa Islamske zajednice Mostar ponašati u skladu sa preporukama organa, pa će tako Teravih namaze u početku uz imama klanjati samo članovi Džematskog odbora. 

“Kada je riječ o ostalim namazima, na snazi ostaju odluke donesene nešto ranije u skladu sa borbom protiv pandemije. Imami će uz to, sami učiti i tradicionalne mukabele“, najavljuje efendija Čopelj. 

Ostali vjernici, makar do ublažavanja ili ukidanja mjera koje su danas na snazi, ramazanske aktivnosti uglavnom će provoditi u svojim domovima. 

“Naravno, s dolaskom pandemije ne završavaju i ramazanske aktivnosti. Svaki čovjek se kod kuće može posvetiti vjeri, čak i više nego što je to činio u ramazanima koji su se odvijali u normalnim okolnostima. Ramazan, dakle, ne čine samo iftari i Teravih namazi ili okupljanja za kojim žalimo jer ih nećemo biti u prilici organizovati. Cilj Ramazana je tekvaluk ili bogobojaznost, odnosno svijest o Allahu dž.š. i zahvalnost Stvoritelju. Svaki pojedinac može vidjeti kakav je njegov odnos prema Allahu, pa i kakav je prema porodici, odnosno kakav je u svojoj kući“, ističe Čopelj. 

Na kraju je imao i poruku za vjernike muslimane

“Iako su džamije – Allahove kuće zatvorene za džematlije, ne smetnimo s uma da Allahova milost nije prestala teći. Vrata Dženneta su uvijek otvorena, posebno u mjesecu ramazanu. Vrata Džehenema ne može otvoriti virus, već mi sami. Te stvari uvijek treba imati na umu, pa stoga budimo radosni što je došla čista, blistava i pitka rijeka ramazana. Budimo radosni i veseli - pred nama je mjesec Allahovog dž.š. oprosta, makfireta i noć ibadeta ukoliko to sami budemo željeli“, dodao je Čopelj. 

Džemat Potoci ranijih godina bio je u centru pažnje bh. javnosti zbog iskrenog prijateljstva i saradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Potoci i bjelopoljska kotlina mjesto su življenja i određenog broja povratnika pravoslavne vjeroispovijesti, koji su prije deceniju obnovili hram i prostorije oko hrama porušene tokom rata. Prije nekoliko godina Srpska pravoslavna crkva bila je organizator iftara za prijatelje i komšije iz Džemata Potoci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije