CIK potvrdio: Ćamil Duraković načelnik Srebrenice

Radiosarajevo.ba
CIK potvrdio: Ćamil Duraković načelnik Srebrenice


Nakon dva mjeseca sporenja i apelacija pred Sudom BiH, Centralna izborna komisija potvrdila je rezultate izbora za načelnika i Skupštinu opštine u Srebrenici.

Odluka je donešena prostom većinom (četiri za i dva protiv). Za ovu odluku glasali su članovi CIK-a Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Stjepan Mikić i Ahmed Šantić, dok su protiv ove odluke glasali predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić i član CIK-a Novak Božičković.

Nakon što je Sud BiH riješio po žalbama Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Koalicije za RS koje se odnose na odbijanje zahtjeva za poništenje izbora u Srebrenici, stekli su se uvjeti za potvrđivanje izbornih rezultata za ovu općinu.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić ocijenila je da je dobro što se čekalo da članovi CIK-a daju odobrenje za odgovor po nalogu Suda BiH u slučaju ovih žalbi dodajući da je iz obrazloženja Suda BiH po ovim žalbama vidljivo da nije bilo namjernog odugovlačenja sa odlukama i odgovorima na žalbe.

"Ovi izbori su se pretjerano dugo odužili, a zbog toga se ne bi trebali događati propusti", zaključila je Hadžiabdić.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić je naglasio da je bilo optužbi na račun CIK-a, ali da se nisu čule optužbe na račun onih koji su organizirano radili stvar zbog kojih se odužilo potvrđivanje izbornih rezultata u Srebrenici.

U izjavi za medije Petrić je obrazlažući zašto je glasao protiv odluke o Srebrenici kazao je da izbori u Srebrenici, prema njegovom uvjerenju,  nisu provedeni u skladu sa Izbornim zakonom i demokratskim načelima.

"Bilo je tu prijetnji, sile, podmetanja, lažnih prebivališa i glasača te je stoga trebalo da dijeli sudbinu isto kao i tamo gdje smo poništili i ponovili izbore onako kako treba u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru, ali to što se ovako završilo izvan je moje moći. Neko ko donosi propise i drugi koji primjenjuju ovu nauku biti  će u mogućnosti da spriječe svaku buduću manipulaciju glasačima i izborima", pojasnio je Petrić.

Podsjetimo, u Srebrenici je na izborima pobijedio nezavisni kandidat Ćamil Duraković, zahvaljujući glasovima nanovo prijavljenih Srebreničana, nakon promjene Izbornog zakona, po kojem osobe koje ne žive u Srebrenici ne mogu tamo glasati, iako su tamo imali prebivalište 1991. Inicijativa Glasaću za Srebrenicu uspjela je animirati dovoljan broj Srebreničana koji tamo žive, a koji zbog pogodnosti imaju formalno prebivalište u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije