CIK: Potrebno je da se izvinimo javnosti, ljudski je griješiti

5
I.S.
CIK: Potrebno je da se izvinimo javnosti, ljudski je griješiti
Foto: Screenshoot / Današnja sjednica CIK-a (29. oktobar 2022. godine)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je danas sjednicu na kojoj su zaključili da duguju izvinjenje javnosti zbog greške na prošloj sjednici, te je zaključeno da je potrebna jedna analiza grešaka.

Prvenstveno, članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina osvrnula se na prošlu sjednicu te je uputila izvinjenje.

"Želim javnosti da se izvinim za amaterizam koji je došao do izražaja, mislim da je to rezultat jer sjednica nije bila pripremljena na pravi način. Na to sam upozorila na početku sjednice", dodala je Bjelica Prutina.

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

Istraga se oglasila na Twitteru: Došlo je do nove promjene u utrci za potpredsjednika RS

Istraga se oglasila na Twitteru: Došlo je do nove promjene u utrci za potpredsjednika RS

Napomenula je da je učestvovala u sjednici iako, po njenom mišljenju, nije bila spremna.

"Javnosti dugujemo izvinjenje i ja ću to učiniti u svoje ime jer sam ostala na toj sjednici", rekla je Bjelica Prutina.

Irena Hadžiabdić, također članica ove komisije, naveli su da je potrebno prije potvrde rezultate, ako se to desi, pripremiti detaljno objašnjenje ili konferenciju za novinare na kojoj bi se jasno reklo sve.

"Ako smo pogriješili - zašto smo pogriješili, zašto je nastupila konfuzija, dugujemo javnosti jer je posljednja sjednica bila zaista užasna. Jasno mi je, svako razmišlja o svom dijelu krivice... U ovim finišu izbora su nam se desili nedopustivi propusti, greške se dešavaju", objasnila je Hadžiabdić.

Begić najavio krivične prijave: "Jutros sam imao 120 glasova prednosti"

Begić najavio krivične prijave: "Jutros sam imao 120 glasova prednosti"

Dodala je i kako se brine kako će teći dalje ovaj proces, jer su svi umorni, te da postoji i pritisak političkih stranaka.

"Mene zanima pritisak i razočarenje javnosti, to što institucija u koju smo puno ulagali gubi na ugledu", rekla je Hadžiabdić te je dodala da je potrebna analiza problema.

"Imali smo dva propusta: jedan je greška s izbornim pragom. Naši službenici iz kontrole su rekli i priznali to kao grešku. Ali, odgovornost je na članovima CIK-a za bilo koji problem koji se desi. To smo propustili, ali nismo se izvinili javnosti za greške koje naše premoreno osoblje napravi", pojasnila je Hadžiabdić.

Članica CIK-a je rekla i da je veliki pritisak javnosti doprinio greškama.

Trivić u Sarajevu: "Arnautović je sinoć ličio na falsifikovani glasački listić"

Trivić u Sarajevu: "Arnautović je sinoć ličio na falsifikovani glasački listić"

"Nama se više ništa ne smije dogoditi do kraja, ako uspijemo potvrditi sve rezultate za sve nivoe. Ako ne, znači da nećemo uspjeti jer imamo odluke suda... i idemo dalje u skladu sa procedurama", dodala je Hadžiabdić.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a rekao je kako je potrebno izvinjenje javnosti, te da je u pitanju "zamor i dugoročni postupak, umor".

"Ne smiju nam se takve stvari desiti. Ovo će biti zaključak. Molimo da se sutra/ prekosutra izvrši analiza. Ljudski je griješiti, ali se to mora priznati, kao što mi sada priznajemo", podcrtao je Arnautović.

Šta se desilo na sjednici CIK-a prije dva dana?

Podsjetimo, na sjednici CIK-a koja je održana prije dva dana, potvrđeni su rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike RS.

Iako je CIK prvobitno rekao da je potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Ivan Begić, nešto kasnije su se ispravili i rekli da je to Davor Pranjić koji je imao najveći broj glasova.

Pranjić je (HDZ BIH, HSP BIH, HKDU, HSP AS, HSP HB, HRAST,HDU) dobio 1.966 glasova (0,31 posto), a Begić (nezavisni kandidat) 1.854 glasova (0,29 posto).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije