CIK održao sjednicu: Popunjen Dom naroda FBiH

1
Radiosarajevo.ba
CIK održao sjednicu: Popunjen Dom naroda FBiH
Foto: Screenshoot / Sjednica CIK-a BiH

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 99. sjednici završila je popunu Doma naroda Federacije BiH imenovanjem četiri nedostajuća delegata.

Odluka je usvojena jednoglasno, a mandati se dodjeljuju Kristini Petrović, Belmi Kapo, Halilu Selimbašiću i Almiru Babajiću.

S obzirom na to da su dva dodatna delegata (Petrović i Kapo) iz Kantona Sarajevo, član CIK-a Željko Bakalar je kazao da je to loše.

Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

"Neki kantoni će biti prezastupljeni u odnosu na kvote izbornog zakona, a neki kantoni neće biti. Možda će biti i žalbi na ovu popunu Doma naroda, ali Dom naroda FBiH se mora popuniti", rekao je Bakalar.

On je kazao da će se morati rješavati taj problem kroz izborno zakonodavstvo.

Razmatrane su i ostavke, prestanci i dodjela zamjenskih mandata za Gradsko vijeće Goražde, Gračanica, Gradačac, Široki Brijeg, Visoko, Živinice, Općinsko vijeće Jajce, Kakanj, Novi Grad Sarajevo, Novi Travnik, Vogošća.

Razmatrana je i Informacija o pregledanim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2021. godinu, sa prijedlogom stranaka za reviziju na terenu

Na dnevnom redu je bila i Informacija o podnesenim postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka, nezavisnih kandidata i finansiranju izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine. Centralna izborna komisija BiH ni danas nije odlučila o petom srpskom delegatu u Domu naroda BiH. Ta tačka uopšte nije bila na opširnom dnevnom redu sjednice, koji inače nije ni objavljen prije početka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije