Uživo sa sjednice CIK-a: Nedostaju 62 vreće s glasačkim listićima za predsjednika RS

4
Radiosarajevo.ba
Uživo sa sjednice CIK-a: Nedostaju 62 vreće s glasačkim listićima za predsjednika RS
Foto: Screenshoot / Sjednica CIK-a BiH

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH u toku je 73. hitna sjednica nan kojoj se razmatra izvještaj Glavnog centra za brojanje i glavne kontrole o obavljenom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković kazao je da CIK-u nisu dostavljene 62 vreće sa neiskorištenim listićima.

"Glavni centar je prebrojao 2.238 biračkih mjesta. Imao je zadatak da izvrši kontrolu neiskorištenih i nevažećih glasačkih listića. Do trenutka podnošenja ovog izvještaja u Glavni centar za brojanje nisu dostavljenie 62 vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima i nismo uspjeli izvršiti kontrolu u ovom dijelu. Glavni centar se suočio sa velikim problemima prilikom realizovanja naredbe koja se odnosi na način pakiranja izbornog materijala koji je bio nepropisano zapakiran. Dosta vremena nam je oduzeo pronalazak tih materijala u skladištu i za utvrđivanje izbornih rezultata', izvijestio je Mišković.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

CIK BiH danas o rezultatima brojanja glasova za predsjednika RS

CIK BiH danas o rezultatima brojanja glasova za predsjednika RS

Članica CIK-a Vanja Bjelica- Prutina istaknula je kako je, zbog kapaciteta ljudi, opravdano ovako dugo trajanje ponovnog brojanja, ali da je nezadovoljna izvještajem.

'Sastoji se od tabelarnih pregleda koji ne daju nikakve odgovore. Imat ćemo izvještaj kontrolora, koji je jasno rekao, da način pakovanja pokazuje da je riječ o sistemskoj zloupotrebi od članova biračkih odbora da bi se spriječilo ponovno brojanje. Neću stajati iza onih koji nisu radili svoj posao", kazala je Bjelica-Prutina i naglasila da će glasati protiv izvještaja, u slučaju da se izvještaj danas stavi na glasanje.

Podsjećamo, CIK BiH je po službenoj dužnosti 10. oktobra donio odluku da se ponovo broje glasovi za predsjednika RS. Tokom 14 dana ponovo su brojani glasački listići sa 2.239 biračkih mjesta u RS sa glasanja 2. oktobra.

Sjednicu CIK-a možete pratiti uživo i putem našeg portala:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije