CIK neće odgovoriti SDP-u: Nisu primili molbu

Radiosarajevo.ba
CIK neće odgovoriti SDP-u: Nisu primili molbu

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Sarajevo zatražio je mišljenje Centralne izborne komisije (CIK) BiH o održavanju konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja je prekinuta nakon što su dva kandidata koja su ušla u drugi krug izbora Igor Kamočaji (SDP) i Stjepan Kljuić (SDU BiH) imali po 12 glasova. 

Bez dogovora o načinu biranja gradonačelnika
Izbor gradonačelnika: SDP prihvata samo žrijeb

Kako je za agenciju Fena potvrđeno u Kantonalnom odboru SDP-a BiH molba za ovo mišljenje proslijeđena je elektronskim putem, ali, prema procedurama, molbu za mišljenje CIK-u je potrebno proslijediti poštom ili faksom i taj dokument treba biti potpisan. 

Stoga je u CIK-u potvrđeno da takav dokument nije na njihovom protokolu.

U zatraženom mišljenju, proslijeđenom CIK-u 14. marta, SDP je pojasnio cjelokupnu situaciju sa sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Fikret Musić je pojasnio da su u tom dopisu naveli kako je na konstituirajućoj sjednici povrijeđen Statut Grada Sarajeva i Poslovnik Gradskog vijeća i u njima utvrđene procedure. 

Odgovor CIK-a trebao je biti dostavljen SDP-u do 20. marta za kada je zakazana sjednica Vijeća. 

Inače SDP i Savez za bolju budućnost (SBB) smatra da na sutrašnjoj sjednici treba biti biran gradonačelnik žrijebom, ali SDU BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) ne dijele ovaj stav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije