CIK izrekao kazne političkim strankama

Radiosarajevo.ba
CIK izrekao kazne političkim strankama

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, nakon završene revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2009. godinu, donijela odluke o sankcioniranju pet političkih stranaka čime je okončan postupak sankcioniranja stranaka za prekršaje iz 2009. godine.

Izrečene su novčane kazne od 1.000 do 8.000 KM, saopćeno je danas iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH. 

Novčano su kažnjene i 33 političke stranke u ukupnom iznosu od 82.200 KM, a za 11 stranaka je izrečena administrativna mjera zabrane učešća na narednim izborima. 

Centralna izborna komisija BiH je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluke o sankcioniranju sedam članova biračkih odbora angažiranim na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Zvornik i Ribnik u vrijeme održavanja općih izbora 2010. godine. 

Zbog počinjenih nepravilnosti sankcija je zabrana angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine kao i novčana sankcija.

Novčana kazna od 400 KM izrečena je Mirku Tomiću, dok je Rijadu Mekiću, Mitru Laziću, Petru Vlajniću, Dragici Nikolić, Vladi Vojvodiću i Iliji Kaurinu izrečena novčana kazna od po 200 KM.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije