CIK donio odluku: Prijevremeni izbori 12. decembra u bh. gradu

0
Radiosarajevo.ba
CIK donio odluku: Prijevremeni izbori 12. decembra u bh. gradu
FOTO: AA / Prijedor

Centralna izborna komisija odlučila je danas da će se prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora biti održani 12. decembra.

Nakon što je bivši gradonačalnik ovog grada 11.oktobra podnio ostavku, CIK donijela je odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora.

Grad Prijedor u skladu sa Izbornim zakonom BiH, dužan je za sprovođenje prijevremenih izbora za gradonačelnika obezbijediti 65.000 KM u roku od 15 dana od donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno najkasnije do 2. novembra.

Naučnici upozoravaju: Na Balkanu slijedi 'pakao' - ne piše se dobro ni ovim zemljama

Naučnici upozoravaju: Na Balkanu slijedi 'pakao' - ne piše se dobro ni ovim zemljama

Također, dužni su uplatiti novac na Jedinstveni račun trezora BiH. Cenralnoj izbornoj komisiji najkasnije do 22. oktobra, do 16 časova moći će se podnijeti prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima.

Zaključno sa 22. decembrom, krajnji rok za prijem glasačkog materijala za glasače putem pošte je 10. dana od održavanja izbora, sa otiskom pečata pošte/zemlje bar koda sa datumom ne kasnijim od održavanja izbora.

Na stranici CIK,-a će biti javnosti predočeni ostali rokovi koji su također propisani Upustvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedora.

Nezavisni kandidati i političke stranke koji su ovjereni na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora a u skladu sa Pravilnikom o sprovođenju, nisu u obavezi prikupiti potpise podrške, niti izvršiti uplatu takse za učešće na prijevremenim izborima.

Također, prenosi Srna da, Političke stranke koje nisu bile ovjerene za učešće na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora, a bile su ovjerene za Skupštinu grada nisu u obavezi prikupiti potpise podrške, ali su obavezne izvršili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije