CIK BiH odlučio: Ovo je mjesto u kojem će se izbori održati tek 9. oktobra

1
Radiosarajevo.ba
CIK BiH odlučio: Ovo je mjesto u kojem će se izbori održati tek 9. oktobra
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Opći izbori 2022

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 56. sjednici održanoj danas donijela Odluku o odgađanju i raspisivanju izbora za biračko mjesto 007B051 “Hozići” u osnovnoj izbornoj jedinici Bosanski Novi, s obzirom da 2. oktobra izbore na tom biračkom mjestu nije bilo moguće održati u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Odgođeni izbori na biračkom mjestu 007B051 “Hozići” održat će se u nedjelju, 9. oktobra 2022. godine.

Danas je otvorena 57. sjednica Centralne izborne komisije BiH i održavat će se u nastavcima dok se ne riješi po svim zahtjevima općinskih/gradskih izbornih komisija za izdavanje naredbe za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu izvršili sve svoje obaveze utvrđene Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima Centralne izborne komisije BiH.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Jedno biračko mjesto u BiH nije nikako otvoreno: Razlog je 50 listića koji su unaprijed obilježeni

Jedno biračko mjesto u BiH nije nikako otvoreno: Razlog je 50 listića koji su unaprijed obilježeni

Odobreni su zahtjevi za 10 biračkih mjesta u Doboju, 6 u Širokom Brijegu, 2 u Konjicu, 12 u Zenici, 10 u Foča (RS), 1 u Odžaku, 1 u Orašju, 1 u Čeliću, 4 u Vukosavlju, 5 u Derventi, 3 u Domaljevac-Šamac, 3 u Bužimu, 8 u Srebreniku, 3 u Rudom, 4 u Šamcu, 14 u Srebrenici, 2 u Ribniku, 1 u Oštroj Luci, 4 u Han Pjesku, 1 u Bosanskom Grahovu i 4 u Vitezu.

Navedenim aktivnostima imaju pravo prisustvovati akreditirani izborni posmatrači.

Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost da se aktivnosti provode i u Glavnom centru za brojanje. U popodnevnim satima se očekuje prijem izbornog materijala koji se obrađuje u Glasvnom Centru za brojanje.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.

Podsjetimo, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović je na jučerašnjoj zbornoj pres-konferenciji kazao da, nažalost, jedno biračko mjesto, Hozići 007B051, u općini Bosanski Novi u RS, na kojem je registrovano da glasa 465 birača nije otvoreno.

Arnautović je kazao da konkretnu pisanu informaciju od Gradske izborne komisije Bosanski Novi nisu još uvijek dobili, jer su i oni na terenu.

"Ono što smo saznali u telefonskom razgovoru s predsjednikom Gradske izborne komisije jeste da je na navedenom biračkom mjestu tokom provjere glasačkih listića prije planiranog otvaranja biračkog mjesta konstatirano da je već obilježeno 50 glasačkih listića za sve nivoe vlasti koji se biraju" pojasnio je Arnautović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije