Christian Schwarz-Schilling: BiH, svi njeni narodi i građani imaju pravo na europsku budućnost

6
Radiosarajevo.ba
Christian Schwarz-Schilling: BiH, svi njeni narodi i građani imaju pravo na europsku budućnost
Foto: Privatna arhiva / Schwarz-Schilling sa predstavnicima civilnog društva

Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990), Ivo Komšić (Hrvatsko narodno vijeće u BiH), Emir Zlatar (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca) i Zoran Jovanović (Srpsko građansko vijeće BiH) susreli su se sa bivšim Visokim predstavnikom u BiH profesorom Christianom Schwarz-Schillingom u njegovoj rezidenciji u Sarajevu.

Profesor Schilling iznova je iskazao svoju punu podršku djelovanju i radu organizacija civilnog društva i posebno istakao podršku Deklaraciji o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO koju je podržalo više od 45 različitih organizacija iz Bosne i Hercegovine, SAD, Kanade, Njemačke, Austrije, Australije.

Tokom susreta konstatovano je da je još uvijek neophodan Ured Visokog predstavnika u BiH, posebno zbog nekorektnog odnosa susjednih država Hrvatske i Srbije i njihovog kontanstnog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, unutrašnjih političkih previranja čije je izvorište i u susjednim državama, kao i geostrateških prilika u Evropi i svijetu izazvanim ratom u Ukrajini.

Vijeće za provedbu Deklaracije: Snažan odgovor građanske BiH

Vijeće za provedbu Deklaracije: Snažan odgovor građanske BiH

Profesor Schilling vjeruje da će njegov današnji nasljednik u OHR-u gosp. Christian Schmidt svoje odluke temeljiti isključivo na evropskim pravnim i demokratskim stečevinama, te da će prioritet u budućem djelovanju biti provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Bosna i Hercegovina, svi njeni narodi i građani imaju pravo na evropsku budućnost i konačno je došlo vrijeme da se Evropska unija, a posebno administracija Sjedinjenih Američkih Država u punom kapacitetu okrene unapređenju funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine, vladavini prava, evropksim pravnim stečevinama te da će podržati napore organizacija civilnog društva koje se zalažu za Bosnu i Hercegovinu - državu punih ljudskih prava i sloboda na njenom cijelom teritoriju. 

Profesor Schilling pojasnio je značaj i ulogu OHR-a kao međunarodnog instrumenta za očuvanje stabilnosti i mira, a posebno kao instrumenta za onemogućavanje bilo kakvih dodatnih segregacija, etno-nacionalnih podjela i retrogradnih anti-evropskih politika u Bosni i Hercegovini.

Apel Schwarza-Schillinga: Djelujte, hitno zaustavite katastrofu u koju srlja BiH

Apel Schwarza-Schillinga: Djelujte, hitno zaustavite katastrofu u koju srlja BiH

Visoki predstavnik ima mandat da donosi odluke kada je to neophodno u kontekstu svih elemenata i segmenata koji se tiču civilne provedbe deytonskog sporazuma. Pojasnio je činjenicu da ni on kada je imenovan za HR u BiH nije imao nikakvu formalnu odluku Vijeća sigurnosti UN-a, kako to danas neki političari u BiH tumače, te da se radi o bespotrebnom zbunjivanju i obmanjivanju javnosti u BiH i regiji. Ovu činjenicu znaju sve članice Vijeća sigurnosti UN-a. 

Profesor Schilling upoznao je predstavnike civilnog društva o razgovorima koje je imao sa aktuelnim HR gosp. Christianom Schmidtom i izrazio očekivanje da će prijedlog reformi koje nude ove organizacije biti ozbiljno razmatrane od strane OHR-a. Vjeruje da će gospodin Schmidt u skorije vrijeme ponovo konsultirati civilni sektor na što ga je posebno ohrabrio. 

Predstavnici organizacija profesoru Schillingu poklonili su poster vladajuće srednjovjekovne bosanske dinastije Kotromanića (od IX do XV stoljeća) a profesor Schilling uzvratio im je poklanjanjem svoje knjige “Prokockani mir u BiH” čija je promocija na bosanskom jeziku obavljena u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije