Christian Schmidt: Svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja!

7
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt: Svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Minutom šutnje, visoki predstavnik Christian Schmidt i zaposlenici Ureda visokog predstavnika izrazili su svoje duboko saučešće porodicama i prijateljima ubijenih i ranjenih u Gradačcu 11. augusta.

Visoki predstavnik je povodom ovog Dana žalosti naveo da svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja, a kako pokazuje sadašnja društvena slika, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama, te nasilja u porodici. Dom treba biti mjesto gdje se ljudi osjećaju najsigurnije, a kada to nije slučaj, javne institucije se trebaju maksimalno angažirati. Posebnu pažnju treba obratiti na standard usluga koje se pružaju žrtvama nasilja u porodici, od njihovog prvog kontakta s policijom do dostupnosti i kvaliteta sigurnih kuća. Zaštitne mjere protiv rodno zasnovanog nasilja moraju biti lako i jednako dostupne i učinkovite u svim dijelovima zemlje.

Više pažnje se također treba posvetiti educiranju, obuci i odgovornosti pravosudnih organa, uključujući i tužioce, te policijske službenike, posebno u pogledu međunarodnih obaveza BiH u oblasti prevencije rodno zasnovanog nasilja.

Sretno, Hrvatska: Evo kada je žrijeb i koji protivnici čekaju Dinamo u lovu na europsko četvrtfinale

Sretno, Hrvatska: Evo kada je žrijeb i koji protivnici čekaju Dinamo u lovu na europsko četvrtfinale

Cijela zajednica se treba uključiti kako bi radnje kojima se krše prava žena postale društveno neprihvatljive. Opravdavanje nasilja i umanjivanje težine posljedica s kojima se suočavaju žrtve u velikoj mjeri povećavaju rizik od novih slučajeva. Prevencija nasilja počinje sa edukacijom i sviješću o principu mirnog rješavanja konflikta.

"Ono što se dogodilo u Gradačcu je još jedan pokazatelj da sistem zaštite žrtava u BiH ima ozbiljnih nedostataka. Pozivam nadležne organe vlasti na svim nivoima da odmah djeluju i utvrde sveobuhvatan niz mjera za bolju zaštitu žena i djevojčica, kao i svih ostalih, od rodno zasnovanog i drugih oblika nasilja", rekao je visoki predstavnik. Nasilje je neprihvatljivo i moraju ga osuditi i žene i muškarci.

"Zaštita života i integriteta, kao i ljudska prava, utkani su u Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum. To nije samo mrtvo slovo na papiru. To je odgovornost svih u BiH. Opredijeljen sam u namjeri da sa svoje strane doprinesem koordiniranim aktivnostima na utvrđivanju najefikasnijih mjera za zaštitu svih građanki i građana od nasilja", rekao je visoki predstavnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije