Christian Schmidt: Svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja!

7
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt: Svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Minutom šutnje, visoki predstavnik Christian Schmidt i zaposlenici Ureda visokog predstavnika izrazili su svoje duboko saučešće porodicama i prijateljima ubijenih i ranjenih u Gradačcu 11. augusta.

Visoki predstavnik je povodom ovog Dana žalosti naveo da svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja, a kako pokazuje sadašnja društvena slika, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama, te nasilja u porodici. Dom treba biti mjesto gdje se ljudi osjećaju najsigurnije, a kada to nije slučaj, javne institucije se trebaju maksimalno angažirati. Posebnu pažnju treba obratiti na standard usluga koje se pružaju žrtvama nasilja u porodici, od njihovog prvog kontakta s policijom do dostupnosti i kvaliteta sigurnih kuća. Zaštitne mjere protiv rodno zasnovanog nasilja moraju biti lako i jednako dostupne i učinkovite u svim dijelovima zemlje.

Više pažnje se također treba posvetiti educiranju, obuci i odgovornosti pravosudnih organa, uključujući i tužioce, te policijske službenike, posebno u pogledu međunarodnih obaveza BiH u oblasti prevencije rodno zasnovanog nasilja.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Cijela zajednica se treba uključiti kako bi radnje kojima se krše prava žena postale društveno neprihvatljive. Opravdavanje nasilja i umanjivanje težine posljedica s kojima se suočavaju žrtve u velikoj mjeri povećavaju rizik od novih slučajeva. Prevencija nasilja počinje sa edukacijom i sviješću o principu mirnog rješavanja konflikta.

"Ono što se dogodilo u Gradačcu je još jedan pokazatelj da sistem zaštite žrtava u BiH ima ozbiljnih nedostataka. Pozivam nadležne organe vlasti na svim nivoima da odmah djeluju i utvrde sveobuhvatan niz mjera za bolju zaštitu žena i djevojčica, kao i svih ostalih, od rodno zasnovanog i drugih oblika nasilja", rekao je visoki predstavnik. Nasilje je neprihvatljivo i moraju ga osuditi i žene i muškarci.

"Zaštita života i integriteta, kao i ljudska prava, utkani su u Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum. To nije samo mrtvo slovo na papiru. To je odgovornost svih u BiH. Opredijeljen sam u namjeri da sa svoje strane doprinesem koordiniranim aktivnostima na utvrđivanju najefikasnijih mjera za zaštitu svih građanki i građana od nasilja", rekao je visoki predstavnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije