Charles English u Dnevniku 2

Radiosarajevo.ba
Charles English u Dnevniku 2

Važna je stvar da je na dosadašnjim sastancima počet dijalog, kazao je američki ambasador u BiH Charles English u emisiji Dnevniku 2 Federalne televizije. English je istaknuo da pozdravlja Tihićevu inicijativu organiziranja susreta bh. političkih lidera 12. oktobra.

S obzirom na to da bh. lideri na prethodnim sastancima nisu prihvatili prijedloge međunarodne zajednice, na pitanje gube li predstavnici SAD-a i EU-a optimizam i jesu li domaći lideri nespremni za promjene, English odgovara da SAD i EU pokušavaju pronaći načine za vođenje diskusije i s tehničkim ekspertima i političkim liderima.

"Ključni principi trebaju biti promovirani. Ponudili smo svoje prijedloge da bismo pomogli promoviranje ovih principa, otvoreni smo i za prijedloge političkih lidera. Pomažemo im da izbalansiraju različite ideje u nadi da će biti postignut konsenzus u vezi s četiri ključna područja, koji će omogućiti BiH da postane vjerodostojan kandidat za EU i NATO i da OHR bude uspješno transformiran u Ured specijalnog predstavnika EU-a. To su naši ciljevi", kaže English.

"Bh. lideri ne žele preuzimati rizike koje su vidjeli u prijedlozima koje su im iznijeli predstavnici EU-a i SAD-a. Ti su prijedlozi početak procesa, ali su dovoljno sveobuhvatni da bi omogućili BiH da počne vjerodostojan proces kandidature i vrlo smo iznenađeni zašto te inicijative nisu prihvaćene", kaže English.

Na pitanje jesu li stavovi Amerike i Evrope u Butmirskom procesu i uopće promjenama koje treba napraviti jedinstveni, English kaže da Butmirski paket sadržava minimalne elemente koji se moraju imati. “Iznijeli smo paket prijedloga, ali proces pregovora donosi i druge prijedloge. Pokušavamo i s bh. i evropskim partnerima identificirati ona područja gdje se može postići konsenzus.”

Američki ambasador tvrdi da će transformacija OHR-a u Ured specijalnog predstvanika EU-a biti moguća kad se ispune uvjeti 5+2. "Drugi je uvjet da BiH bude stabilna država na putu ka Evropi. I Dodik želi da BiH bude stabilna država, što se poklapa s našim ciljevima", kazao je English.

Američka ambasada u BiH, ponovio je English, čvrsto stoji iza Raffija Gregoriana. “Njegova historija služenja građanima BiH je duga i istaknuta i on je posvećen tome da BiH u potpunosti ide evropskim i evroatlantskim strukturama. Posvećen je miru, stabilnosti i pravdi u BiH. Zbog svih ovih razloga duboko smo uvrijeđeni vrstom napada na Gregoriana, odbijamo ih i pružamo mu apsolutnu podršku”, poručio je američki ambasador u BiH.

rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije