Podignuta optužnica: 4 bivših pripadnika Armije RBiH osumnjičeni za ratne zločine

8
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica: 4 bivših pripadnika Armije RBiH osumnjičeni za ratne zločine
Foto: Teocak.ba / Babak s borcima Armije BiH

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Dževada Avdičevića zvanog Babak, rođenog 1964. godine u Teočaku, Ahmeda Hadžajlića, rođenog 1961. godine u Bijelom Polju, Crna Gora, Muharema Efendića, rođenog 1946. godine u Bratuncu te Izeta Ikanovića zvanog Kratelj, rođenog 1971. godine u Teočaku.

Riječ je o bivšim pripadnicima Armije R BiH koji su optuženi za ratne zločine u Teočaku i okolini.

Babak je bio komandant 255. Slavne teočanske brigade, a Efendić komandant Operativne grupa 4 - vojne formacije koja je djelovala u sastavu Drugog korpusa Armije RBiH. 

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

"Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH sa područja Teočaka i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, prema zarobljenim pripadnicima VRS, što je rezultiralo mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubistvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka.

U optužnici se navodi, da su optuženi nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, onemogućili im status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima, premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške tjelesne i duševne ozlijede, da bi nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali “prijeki sud” i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka", saopćeno je iz Tužilaštva.

Optuženi se terete za kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 93 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala.

Prema Sudu BiH upućen je i prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije