Četiri osobe optužene za ratne zločine na području Konjica

Radiosarajevo.ba
Četiri osobe optužene za ratne zločine na području Konjica
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Optužnica se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima hrvatske nacionalnosti, počinjene 1993. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: 

-Viković Jasmina, rođenog 1971. godine u Zavidovićima.

-Mrkaljević Vehdada, rođenog 1957. godine u Doboju.

-Kulaš Izeta, rođenog 1976. godine u Donjem Vakufu.

-Kablar Mersudina, rođenog 1972. godine u Zenici. 

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i zapovjednika (optuženi Mrkaljević kao komandant odreda, a Kablar kao komandir voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije BiH iz Zenice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te na području mjesta Orahovica u općini Konjic, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica.

Navedeni se terete da su, 31. augusta i 01. septembra 1993. godine, na temelju usmene zapovjedi optuženog Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zatočili u objekat-štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje  je bila smještena komanda DIB Armije BiH.

Zatočene civile optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozlijede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković, ujutro je osobno je, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila, koji su u teškom stanju ležali na podu.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije