Četiri godine otkako je Karadžić osuđen na doživotni zatvor: Traume žrtava ne zacjeljuju

7
AA
Četiri godine otkako je Karadžić osuđen na doživotni zatvor: Traume žrtava ne zacjeljuju
Foto: ICTY / Radovan Karadžić

Prošlo je sedam godina od izricanja prvostepene presude kojom je Međunarodni krivični sud za područje bivše Jugoslavije (MKSJ) u Hagu osudio bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora, te četiri godine otkako je ta presuda pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) preinačena u kaznu doživotnog zatvora, a žrtve i dalje nose traume zločina za koje je Karadžić osuđen.

Bivši predsjednik Republike Srpske i lider pobunjenih bosanskih Srba Karadžić je osuđen za zločine koji se smatraju najtežim na tlu Evrope od kraja drugog svjetskog rata. O tim zločinima je za Anadoliju svjedočio 40-godišnji Adel Šabanović koji je pakao logora preživio kao dječak.

Ovaj rođeni Vlaseničanin je kao devetogodišnjak preživio zločin koji se dogodio 16. maja 1992. godine u mjestu Zaklopača, a potom je sa preživjelim sunarodnjacima proveo šest mjeseci skrivajući se po šumama u toj regiji.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

"Bilo je tu 60 osoba, od toga 15 djece, od najmlađeg od četiri godine do najstarije Fatime Berbić koja je imala 80 godina. Poslije smo otišli u Srebrenicu i cijelo vrijeme bili tamo pod terorom i granatama i masovnim ubijanjem ljudi", kazao je Šabanović.

Ističući kako su ljudi umirali pod opsadom od snajperskih hitaca, ali i od gladi i bolesti, Šabanović je kazao da je preživio i genocid u julu 1995. godine u Srebrenici.

Na današnji dan: Radovan Karadžić izdao Direktivu za uništenje Bošnjaka u Srebrenici

Na današnji dan: Radovan Karadžić izdao Direktivu za uništenje Bošnjaka u Srebrenici

"Bio sam u Potočarima 1995. godine i tu sam preživio i očima svojim gledao genocid, gdje sam natjerivan da donesem vodu da bi oni oprali noževe, jer su zaklali muškarce i silovali žene", kazao je Šabanović.

Šabanović je dalje kazao da je tadašnji komandant Vojske RS Ratko Mladić, također u Hagu osuđen za ratne zločine i zločine genocida na kaznu doživotnog zatvora, 2017., odnosno 2021. godine, tom prilikom pred kamerama obećavao da će svi biti evakuirani iz Srebrenice, ali da su horor i zločini počeli nakon što su kamere isključene.

"Nastao je haos, klanje, odvajanje i otimanje djece od 13 godina pa nadalje iz ruku majki iz kolona i odvajanje mog dede Huse Ahmetovića koji je bio 1931. godište", kazao je Šabanović.

Traume zločina preživjelih tokom agresije na BiH Šabanović i danas nosi sa sobom, ali kaže da presude ratnim zločincima smatra važnim u kontekstu borbe za istinu o agresiji na BiH.

Šabanović je izricanje presude Karadžiću pratio u Sarajevskoj vijećnici i drago mu je da je vođa te politike osuđen za zločine, kao što su osuđeni i drugi zločinci, uključujući Mladića, Radislava Krstića i druge.

"Danas je teško, velika je borba. Imamo danas problem mi preživjele žrtve genocida, obespravljeni smo i nezaštićeni u svakom pogledu. Danas nam se dotura sol na rane. Danas se progone oni koji govore o žrtvama i o genocidu, a nagrađuju se zločinci i daju po njima imena ulica, trgova i javnih ustanova i slave se kao heroji", zaključio je Šabanović.

Nakon hapšenja u Beogradu 2008. godine, suđenje Karadžiću u Hagu počelo je 2009. godine, a prvostepenom presudom u martu 2016. godine osuđen je na 40 godina zatvora.

Velika Britanija odbacuje da ratni zločinac Radovan Karadžić ima loš zatvorski tretman

Velika Britanija odbacuje da ratni zločinac Radovan Karadžić ima loš zatvorski tretman

Sudije su Karadžića proglasile krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Karadžić je u martu 2019. godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora koju služi u Velikoj Britaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije