Čestitka reisul-uleme povodom Nove hidžretske 1.444 godine

6
Radiosarajevo.ba
Čestitka reisul-uleme povodom Nove hidžretske 1.444 godine
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Reis Kavazović

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas čestitku povodom nastupanja Nove hidžretske 1444. godine.

Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti.

"Braćo i sestre! Hidžra je, formalno, bila Poslanikovo a.s. preseljenje iz Mekke u Medinu - iz mjesta u kom se vjera nije mogla ispovijedati slobodno u mjesto gdje se mogla, ne samo slobodno ispovijedati, već i razvijati kultura koja je proishodila iz nje.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Reis-ul-ulema Kavazović iz Kozarca poručio: Moramo se čuvati zla koje neprestajno vrijeba

Reis-ul-ulema Kavazović iz Kozarca poručio: Moramo se čuvati zla koje neprestajno vrijeba

Taj događaj je imao tako velik utjecaj da je obilježio čitavu epohu. Bio je toliko značajan da su ga prvi muslimani odabrali za početak računanja svoje ere. Hidžra je i danas aktuelna. Njen smisao proteže se kroz vrijeme i trajat će sve pred smak svijeta. Svaki musliman je dužan biti muhadžir. Ali, muhadžir nije samo onaj ko je iz vjerskih razloga napustio svoj zavičaj. Muhadžir je svako ko napusti ono što je Bog zabranio, kako nas je podučio poslanik Muhammed a.s. i okrene se onome što je dozvolio.

Sutra, 30. jula 2022. godine je 1. muharrem 1444. hidžretske godine, prvi dan Nove muslimanske godine. Tim povodom upućujem najljepše čestitke i želje muslimanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i širom svijeta, uz dovu da im nastupajuća godina bude berićetna, uz želju da je provedu s dragim ljudima, u miru i ljubavi među sobom i s drugima, i da im se stanje poboljša i popravi.

Braćo i sestre! Neka Uzvišeni Allah na vas spusti svoju milost i zaštiti vas od katastrofa i teških iskušenja. Sretna vam Nova 1444. hidžretska godina!“, navodi se u čestitki reisul-uleme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije