Češka donacija za uništenu bihaćku bolnicu

Radiosarajevo.ba
Češka donacija za uništenu bihaćku bolnicu

Ambasador Češke u BiH Tomaš Szunyog posjetio je danas Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, gdje se sastao s direktorom Hajrudinom Havićem, te premijerom Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdijom Lipovačom i njegovim saradnicima.

Domaćini su informirali češkog ambasadora o posljedicama požara, koji je 26. jula ove godine izbio u Kantonalnoj bolnici i nanio višemilionske štete toj zdravstvenoj ustanovi. 

Ambasador Szunyog ponovio je da će Vlada Češke učestvovati u finansiranju ranije najavljenog projekta energetske efikasnosti u Bolnici. Ukupna vrijednost projekta je 800.000 eura, od čega će Vlada Češke osigurati 550.000, a ostatak UNDP, čiji su predstavnici također danas bili u bolnici.

„Tim eksperata iz Češke će vrlo brzo stići u Bihać, kako bi sagledali trenutno stanje i procijenili redoslijed aktivnosti“, kazao je ambasador Szunyog, javlja Fena.

Osim toga, kako je dodao, Češka će donirati Bolnici i interventni fond u iznosu od 36.000 KM za pomoć u cilju prevazilaženja sadašnje vrlo teške situacije u kojoj se nalazi. Tim sredstvima bit će nabavljena oprema, koja im je trenutno najpotrebnija za rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije