Federacija BiH / Čerkez odgovorio treba li i dalje nositi maske, rukavice, držati distancu...

18. 05. 2020. u 12:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 110

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje kazao je da je epidemiološka situacija u FBiH stabilna te da u je u posljednja 24 sata, od 632 testiranih, pozitivno dvoje pacijenata. 

U blonicama je na liječenju 26 osoba, ni jedna nije na respiratoru. Broj oporavljenih je 804, od čega 22 u poslednja 24 sata. 

"Mjere su dale puni efekat. Sada nema kolektivne odgovornosti, na svakom pojedincu je odgovornost da se pridržava mjera i spriječi širenje korone. I dalje preporučujemo mjere zaštite, masku, po mogućnosti rukavice, distanca, često pranje ruku...", kazao je Čerkez. 

Kazao je da će i ove sedmice razmatrati mjere i do šestog mjeseca ići sa još ublažavanja. 

Upitan za mjeru samoizolacije za one koji dolaze u BiH, kazao je da se posljednjih dana stvara pritisak na nadležene njih da ukinu određene mjere. 

"Nas vodi epidemiološka situacija, a ne gledamo je samo u BiH, već i drugim zemljama", kazao je on, kazavši da su svjesni da su mnogi nezadovoljni, ali da bi bili nezadovoljniji "da se ponovo moramo vraćati na početak COVID-a". 

Kazao je da će ove sedmice razmotriti to pitanje.

Na novinarsku konstatciju da mjere zaštite koje su na snazi nisu ispoštovane na subotnjem skupu antifašista u Sarajevu, Čerkez je kazao da to nije pitanje za Štab, već za MUP. 

Upitan za mogući nastavak fudbalske lige BiH, kazao je da bi se to moglo desiti u šestom mjesecu, ako epidemiološka situacija bude povoljna. 

Upitan za otvaranje šoping centara, ponovio je raniji stav da će oni biti otvoreni u trećoj fazi, između 24 i 28. maja. 

Kada je riječ o školskoj godini, kazao je da će ona biti okončana online, jer nema smisla vraćati učenike u školske klupe, jer školska godina završava uskoro. 

 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA