Certifikate dobilo 19 budućih pripadnika mirovnih snaga UN-a iz BiH

Anadolija
Certifikate dobilo 19 budućih pripadnika mirovnih snaga UN-a iz BiH

U Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH (PSOTC) u kampu Butmir, uručenjem certifikata i izborom najboljeg polaznika, završena je još jedna obuka za UN policijske službenike i vojne posmatrače UN-a, kao zajednički projekt između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane BiH, odnosno PSOTC-a.

Na obuci je učestvovalo 19 policijskih i državnih službenika/ca, pripadnika/ca ministarstava unutarnjih poslova i policijskih struktura iz Bosne i Hercegovine i po jedan policijski službenik iz Makedonije, Crne Gore, Slovačke i Srbije.

Ova obuka je spojena sa kursom za vojne eksperte u misijama Ujedinjenih nacija (vojni posmatrači), te je 13 polaznika iz Oružanih snaga BiH i po jedan student iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije imalo priliku da razmijene iskustva sa kolegama iz policije.

Radi se o certificiranim obukama od strane UN-a kako za policijsku tako i za vojnu komponentu, koju izvode instruktori i predavači iz Ministarstva sigurnosti, policijskih agencija u BiH, instruktori PSOTC-a, Oružanih snaga BiH, kao i međunarodni instruktori (Slovačka, Crna Gora, Srbija, Grčka, Njemačka).

Cilj obuke je priprema polaznika za učešće za integriranim/multidimenzionalnim mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, kako bi efikasno izvršavali zadate ciljeve iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN.

"Zasigurno je ovo dokaz da angažiranjem predstavnika institucija iz Bosne i Hercegovine u operacijama potpore miru, naša država ispunjava svoje obveze kao članica UN-a, doprinoseći tako jačanju mira i sigurnosti u svijetu. Svjedočimo uspješnom primjeru primjene integriranog pristupa u pripremi budućih pripadnika mirovnih operacija“, kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Komandant PSOTC-a brigadir Jasmin Čajić je istakao da se povećava učešće policije u misijama UN, i da imaju važnu ulogu za uspjeh misije.

"Zbog toga je ova obuka pripremljena za buduće pripadnike mirovnih snaga, da ispune zahtjevne uloge, izvrše postavljene zadatke i rješavaju izazove vezane uz očuvanje mira. Činjenica da je ova obuka akreditirana od UN-a, potvrđuje njenu važnost i specifično značenje i vrijednost za profesionalni razvoj policijskih službenika, posebno za učešće u UN misijama, kazao je Čajić.

Za najboljeg studenta izabran je Nebojša Mandžo, inspektor u Graničnoj policiji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije