Cenzus ostaje isti, kao i otvorene liste

Radiosarajevo.ba
Cenzus ostaje isti, kao i otvorene liste

Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka izjasnila se danas o nekoliko takozvanih političkih pitanja u vezi s prijedlozima za izmjene Izbornog zakona BiH.

Članovi Interresorne radne grupe nisu prihvatili nijedno od predloženih rješenja koja su se odnosila na promjenu cenzusa koji prema važećem zakonu iznosi tri posto.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas je predložio kompromisno rješenje da cenzus za općinski i kantonalni nivo bude dva posto, za entitetski nivo tri posto, a za državni nivo četiri posto.

Prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) bio je da se uvede diferencirani cenzus na način da bi za općinska vijeća i kantonalne skupštine izborni prag ostao tri posto, a izborni prag za entitetske parlamente i Predstavnički dom PSBiH da se poveća na pet posto.

Bosanskohercegovačka podrinjska naroda stranka je predložila da se izborna stopa smanji na dva posto, a čuo se i prijedlog da cenzus na entitetskom i državnom nivou ostane tri posto, a da se na kantonalnom i općinskom nivou spusti na dva posto.

Nijedno od predloženih rješenja nije prihvaćeno.

Interresorna radna grupa nije prihvatila prijedlog HDZ-a i SDA da se uvede sistem zatvorenih lista kao ni prijedlog SDA i LDS-a da mandat ne pripada izabranom nosiocu mandata, već političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Nije prihvaćen ni prijedlog SNSD-a u vezi s novim načinom raspodjele mandata.

Članovi Interresorne radne grupe nastavili su razmatranje i preostalih prijedloga izmjena Izbornog zakona. Sjednica je u toku, javlja Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije