Centar za socijalni rad: Novca sve manje, broj korisnika utrostručen

N. K.
Centar za socijalni rad: Novca sve manje, broj korisnika utrostručen
Pixabay / Ilustracija
Izdvajanja iz kantonalnog budžeta za pomoć socijalno ugroženim osoba iz godine u godinu sve su manja, a nažalost sve je veći broj onih kojima je ona potrebna.

S obzirom na to, u tuzlanskom Centru za socijalni rad, svakodnevno nastoje iznaći različite načine kako bi pomogli svim svojim korisnicima, a posebno u ovim zimskim mjesecima.

Socijalna davanja koja se izdvajaju iz kantonalnog budžeta uobičajeno kasne i gotovo su simbolična, a, kako su nam rekli iz Centra za socijalni rad Tuzla, ništa nije bolja situacija ni kada je riječ o jednokratnoj pomoći koju dodjeluju svojim korisnicima.

"Centar za socijalni rad Tuzla je za tu namjenu 2010. godine dobio 160.000 maraka, a prošle tek 60.000 maraka. Istovremeno, za tri puta je povećan broj korisnika kojima je takva vrsta pomoći potrebna“, kazala je za Radiosarajevo.ba Sonja Brčinović, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla.

Prema njenim riječima, posljednjih godina praksa je bila da nisu mogli dati pojedincu 200 maraka niti porodici 330 maraka, nego je to bilo od 50 do 100 maraka, i to jednom u godini, što je minimalna visina pomoći koja, prije svega, nije prema zakonskim okvirima.

„Stoga smo pokušali korisnicima pomoći na druge načine, naročito u hladnim zimskim danima koji su iza nas. Beskućnicima smo osigurali smještaj, a po ugledu na neke druge sredine, pokrenuli smo i akciju Imaš jaknu viška - ostavi, trebaš jaknu - uzmi“, govori nam Brčinović.

U Centru za socijalni rad su zadovoljni odzivom građana na ovu akciju, te ističu kako u početku nisu očekivali ovakav odziv građana, posebno onih koji doniraju zimsku odjeću i obuću.

„Naši korisnici su svakodnevno u našim prostorijama, oni odnose tu odjeću. Zaista - sve ide u ruke onima kojima je potrebno“, navodi direktorica tuzlanskog Centra za socijalni rad.

Kako su istaknuli, odjevne predmete građani mogu donirati ili preuzeti u Centru za socijalni rad Tuzla od 7 do 15 sati, a akcija će trajati do završetka zime, te dodaju da Centar pokreće i akciju prikupljanja hrane, pa pozivaju donatore da i na taj način pokažu solidarnost sa sugrađanima koji su u stanju socijalne potrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije