Poruka / Cenić: Dodikov "izvorni Dejton" će srušiti RS

30. 10. 2021. u 07:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svetlana Cenić, nekadašnji ministar finansija u Vladi RS, kaže kako sve što je juče predloženo na sjednici Glavnog odbora SNSD-a, a šta lider ove stranke Milorad Dodik već neko vrijeme spominje, na kraju znači rušenje ovog bh. entiteta, prenosi N1.

"Prihodi od UIO se dijele po krajnjoj potrošnji, ali ako gledate po mjestu uplata, onda je RS u manjini jer se možda svega 22 posto uplaćuju iz RS, ali se koeficijenti dijele po krajnoj potrošnji. Tu će izgubiti jako mnogo. Drugo, nadležnost države po ‘izvornom Daytonu’ su i carine, akcize i prevelmani, a samo PDV Dodik može da vrati to je samo dijelić u tim prihodima.", riječi su Cenić koja još dodaje.

"Sve ostalo što čini sistem indirektnih poreza to je država. Ako već hoće ‘izvorni Dayton’, treba podsjetiti i na obavezu formiranja Transportne kompanije BiH koja nikada nije uspostavljena, a to znači putarine više neće moći uzimati entiteti. Doći će do smanjenja poreza, a on misli finansirati vojsku, a da ne govorimo o pravosudnom sistemu. Sve će to urušiti RS. I sve ovo tome vodi”, kaže Cenić.

Dodaje kako se grohotom smije zbog Dodikovog tima “eksperata”.

“Većinom su njegovi ‘stručnjaci’ prepisivali državne zakone. Koji investitori će doći i koji domaći privrednik će investirati tamo gdje nema pojma gdje će plaćati poreze? Ko mu je nadležan, za šta? Dakle, sve ovo je usmjereno protiv RS, on intenzivno radi na njenom gašenju. Vrlo uspješno radi na podrivanju ne Bosne i Hercegovine, nego RS", rekla je Cenić. 

Ona je upozorila da će se sve to surovo osvetiti građanima koji žive u ovom entitetu. 

"Boga mi, posljednice će imati i ostatak države. Ali imamo jednu veliku razliku, industrijska osnova Federacije je daleko i neuporedivo bolja od RS, pa će biti zanimljivo to gledati. Ako budemo uopšte gledali jer ovo predstavlja kršenje i zakona i Ustava u koji se (Dodik) kune”, zaključila je Svetlana Cenić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)