CCI: Vlada RS-a najefikasnija u BiH

Radiosarajevo.ba
CCI: Vlada RS-a najefikasnija u BiH

Vlada Republike Srpske je u 2008. godini bila najefikasniji organ izvršne vlasti u BiH u usvajanju zakona, ocjenjuje Monitoring tim Centra civilnih inicijativa BiH. Međutim, od niza Vladinih mjera tek se njih 25 posto odnosilo na zahtjeve građana formulirane u Građanskoj platformi.

Iz Centra civilnih inicijativa BiH pokazuju i da Vlada RS-a često pribjegava kampanjskom radu. Cijelo treće tromjesečje 2008. godine utrošeno je na vođenje kampanje za lokalne izbore.

U Banjoj Luci su predstavnici CCI za medije izjavili da je, kada je u pitanju rad Narodne skupštine RS-a u 2008. godini, evidentno da je sa četiri mjeseca zakašnjenja usvojen program rada, a plan rada ispunjen je sa 55,8 posto.

Tokom 2008. godine, Vlada u RS-u je razmatrala čak 80 zakona prenesenih iz 2007., a osnovna zamjerka i tom zakonodavnom tijelu tiče se činjenice da se samo desetak puta bavila problematikom iz Građanske platforme.

U Parlamentu RS-a veliki je problem i nepostojanje etičkog kodeksa ponašanja, pa je zabilježen znatan broj slučajeva ponašanja koje nije primjereno parlamentu. Poslovnik su najčešće kršili poslanici SNSD-a, SDS-a i Srpske radikalne stranke RS-a, dok narodne zastupnice nisu učinile nijednu povredu poslovnika.

Najčešće je poslovnik Skupštine RS-a kršio entitetski premijer Milorad Dodik u raspravama sa šefom poslaničkog Kluba SDS-a Borislavom Bojićem i poslanikom radikala RS-a Milankom Mihajlicom.

Predstavnica CCI-a Majda Behram-Stojanov kaže da se i zakonodavna i izvršna vlast u RS-u veoma malo bavi pitanjima koja su od ključnog interesa za građane ovog bh. entiteta, a primjetan je visok stepen netolerancije koju vlast RS-a izražava prema predstavnicima medija i nevladinog sektora koji se kritički odnose prema njenom radu.

Prema riječima predstavnik CCI Željkoa Ninkovića, dok većina ministarstava na loše rezultate reagovala smanjenjem plana, u RS su Ministarstvo finasija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarvo za porodicu, omladinu i sport jedini postupili odgovorno i pošteno prema građanima, tako što su dodali sve nerealizovane zakone u prethodnoj godini na uobičajeni godišnji nivo zakona.

FENA/SRNA/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije