CCI: Smjena ministra za okoliš(anje)

Radiosarajevo.ba
CCI: Smjena ministra za okoliš(anje)

Mittal, Zenica

CCI je danas uputio inicijativu za smjenu federalnog ministra za okoliš, povodom katastrofalne situacije u FBiH, koja se tiče odvoza smeća, prijetećih ekoloških katastrofa koje su, kako tvrde, direktna posljedica nemara i neznanja odgvornih.

"Ko treba da brine o okolišu – ministar za okoliš ili ministar za okolišanje?", stoji u njihovom saopćenju.

"Zašto Ministar godinama krši zakonsku obavezu i izbjegava donijeti podzakonske akte kojima bi se riješio gorući problem ambalažnog otpada, osigurao priliv između 10 i 20 miliona KM, otvorile stotine novih radnih mjesta, te omogućile investicije u ekološkoj djelatnosti? Da li Ministar svjesno ili nesvjesno štiti interese industrijskog lobija, kojem postojeće anarhično stanje najviše odgovara, jer ne snose nikakve poljedice za zagađivanje okoliša vlastitim proizvodima? Da li HDZ ima neki stranački interes u cijeloj ovoj priči, ili su to samo pojedinci iz ministarstva?", saopćavaju iz CCI-ja.


Zagađena rijeka Turija, Lukavac


Prije tri mjeseca, Premijeru Mujezinoviću i Ministru Hercegu dostavljen je prijedlog propisa koji bi osigurali milionske finansijske prihode, okoliš gotovo trenutno očistili od ambalažnog otpada, otvorili stotine novih radnih mjesta u ekološkoj djelatnosti, osigurali strane investicije koje su trenutno neizvodive zbog nedovršenog pravnog okvira, a posredno podržali turizam kao stratešku granu razvoja, te harmonizaciju domaćeg zakonodavstva i prakse s evropskim standardima.

"Stoga, molimo i apeliramo na Federalnog Ministra za okoliš da konačno poduzme korake kako bi se ova pitanja uredila na civiliziran način. U suprotnom, bilbordi koji se od ove sedmice mogu vidjetu u Sarajevu (Čengić Vila, nasuprot benzinske pumpe EP), Mostaru (sjeverni ulaz u grad), Tarčin, itd., biće samo početak ukazivanja na individualnu odgovorost Nevenka Hercega i HDZ-a za katastrofalno stanje okoliša u BiH i pokretanjem inicijative za smjenu ministra za okolišanje!", kaže se na kraju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije