CCI nastavio lobirati za novi Zakon o igrama na sreću

Radiosarajevo.ba
CCI nastavio lobirati za novi Zakon o igrama na sreću

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu organizirali uličnu akciju s ciljem podrške donošenju novog Zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH.

CCI je građane Sarajeva informirao o važnosti donošenja novog Zakona, te distribuirao promotivni materijal kampanje pod nazivom "Pola sreće drugima".

Ovaj naziv kampanja nosi jer će novi Zakon garantirati da približno polovina novca od svih naknada za priređivanje igara na sreću bude usmjerena za finansiranje najugroženijih kategorija stanovništva, za socijalne, humanitarne, invalidske, sportske i slične namjene.

"Krajem juna Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt Zakona o igrama na sreću. Na sjednici Doma naroda zakazanoj za 12. septembar bit će razmatran ovaj Zakon, koji bi trebao dobiti bezuslovnu podršku delegata", izjavio je projekt menadžer CCI-a Adis Arapović.

Dodao je da je s obzirom na aktuelnu budžetsku krizu u Federaciji BiH, na manjak novca za zadovoljavanje egzistencijalnih potreba ugroženih kategorija stanovništva poput teško oboljele djece, osoba s invaliditetom, žrtava zlostavljanja i nasilja, manjak novca za rad javnih kuhinja, itd., CCI inicirao hitno donošenje novog Zakona o igrama na sreću, koji bi omogućio finansiranje ovih kategorija.

CCI je pozvao parlementarce da obavezno podrže ovaj zakon i time daju doprinos poboljšanju položaja ugroženih kategorija stanovništva, uređivanju oblasti priređivanja igara na sreću i punjenju budžeta.

"Takođe, milionski gubici i utaje poreza, nesređena oblast priređivanja igara na sreću, nezadovoljstvo ugroženih kategorija stanovništva, samo su dio razloga zbog kojih ovaj Zakon treba biti usvojen u Parlamentu", istakao je Arapović, saopćeno je iz CCI-ja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije