CCI: Blokirano 7 miliona KM za okoliš

Radiosarajevo.ba
CCI: Blokirano 7 miliona KM za okoliš

Centri civilnih inicijativa (CCI) prezentirali su danas podatke o gubicima koje Federacija BiH trpi zbog blokade rada Fonda za zaštitu okoliša na čijem se računu, tvrdi CCI, akumuliralo sedam miliona KM.

Ta sredstva, istakao je projekt menadžer CCI-ja Adis Arapović, već pet godina ne mogu biti iskorištena jer nije imenovan direktor Fonda. Odgovornost je, tvrdi Arapović, na Vladi FBiH i resornom ministru Nevenku Hercegu.

"CCI javno poziva novog premijera FBiH Mustafu Mujezinovića da okonča ovo stanje i deblokira sredstva Fonda", kazao je Arapović.

Ova organizacija poziva nadležne na hitno imenovanje direktora Fonda te donošenje pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Nude i rješenje za nagomilani otpad, a čiju su realizaciju pokrenuli prije godinu dana projektom "Očistite otpad".

Riječ je o tzv. depozitnom modelu upravljanja otpadom koji se uspješno, već nekoliko godina, primjenjuje u Republici Hrvatskoj.

"Modelom jedna boca-10 pfeninga okoliš bi, skoro trenutno, bio oslobođen PET ambalaže. Uz to, stvorili bi se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, privukli bi se strani investitori te osigurao prihod za pripadnike ugrožene populacije u BiH", objasnio je Arapović.

Hrvatska je, po podacima s kojima raspolaže CCI, za 2009. projicirala akumulaciju 390 miliona KM u Fond za zaštitu okoliša, od čega će zarada biti oko 40 miliona KM.

U proteklih nekoliko godina, Hrvatska je prikupila tri milijarde komada ambalaže, od čega 1,8 milijardi PET ambalaže.

Reciklirano je skoro 60.000 tona ambalažnog otpada.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije