Cazin: Migranti koji imaju porodice izmješteni u Hotel Sedra

Anadolija
Cazin: Migranti koji imaju porodice izmješteni u Hotel Sedra
FOTO: AA / Migranti izmješteni u Hotel Sedra
Danas je s područja Bihaća i Velike Kladuše 24 najranjivije porodice s djecom prebačeno u humanije i dostojanstvenije uvjete objekta Hotel Sedra koji se nalazi na području općine Cazin.

Radi se o projektu humanitarne pomoći za rješavanje sve većih potreba izbjeglica, tražitelja azila i migranata u Bosni i Hercegovini.

Projekt je finansira Europska komisija u ukupnoj vrijednosti od 1.500.000 eura, a cilj mu je da navedenim kategorijama pruži neposrednu humanitarnu pomoć koja podrazumijeva smještaj, hranu, zdravstvenu zaštitu i ostale bazične humanitarne usluge.

Prema riječima Rade Kovača iz Službe za poslove sa strancima i koordinatora ispred Ministarstva sigurnosti BiH, svi migranti će proći odgovarajuće procedure u skladu sa zakonskim propisima BiH, kao i prikupljanje njihovih podataka u cilju omogućavanja podnošenja zahtjeva za azil kako bi mogli nastaviti legalno boraviti u BiH.

"Ovo je početak rješenja problema s migrantima na području Unsko-sanskog kantona i mi u narednom periodu, osim ovog objekta, imat ćemo odgovarajuće smještajne kapacitete oko kojih se vode završni pregovori, biti u mogućnosti da stvorimo osnovne pretpostavke da borave na jednom mjestu i pod odgovarajućim kontrolnim mehanizmom te, u skladu s tim, poštuju pravila boravka u tim objektima", kazao je Kovač.

Peter Van Der Auweraert, koordinator Međunarodne kordinacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan, izrazio je svoje zadovoljstvo i radost što su izbjeglice koje imaju porodicu danas smještene u prostorije Hotela Sedra kod Cazina, gdje su dobili bolje i adekvatnije uslove za boravak, ali i zbog činjenice, smatra on, da je ovim činom u dobroj mjeri smanjen pritisak na lokalno stanovništvo u Bihaću i Velikoj Kladuši.

"Danas smo zbrinuli 110 migranata ovdje u Hotel Sedra, a kako se budu nastavljali radovi na rekonstrukciji i pripremi prostora, trebali bi dostići ukupni kapacitet od 400 lica. Nastojimo iznaći rješenje i za samce koji borave u ove dvije općine, a kojih ima najviše. Također smo potpisali ugovor od miliona eura za finansiranje izgradnje sličnog prihvatnog centra u Ušivku i ovim bi se situacija oko migranata na teritoriji Bosne i Hercegovine trebala staviti pod kontrolu. Koliko god svjetski mediji govorili o BiH kao razjedinjenoj zemlji, ipak su njeni građani kroz ovo pokazali da su zajedno, osjećaju solidarnost i da žele pomoći", istako je Van Der Auweraert, dodavši kako je IOM s vlasnikom Hotela Sedra potpisao ugovor o korištenju prostora na četiri mjeseca.

Prema riječima Nevena Crvenkovića, glasnogovornika Regionalnog ureda UNHCR-ovog ureda za Jugoistočnu Europu, segment provedbe zdravstvene i pravne zaštite povjeren je UNHCR-u koji je odmah po dolasku migranata izvršio ljekarske pregleda kroz koje nije utvrđeno postojanje bilo kakvih zaraznih ili kožnih bolesti.

"Pravna zaštita je izuzetno bitna, posebno u identifikaciji ovih najranjivijih skupina među migrantima i izbjeglicama, kako bi se oni pravovremeno i na odgovarajući način usmjerili na odgovarajuće službe koje rade s njima. Mi kroz sistem koji je već uspostavljen, radimo na zaštiti djece bez roditeljske pratnje. Naglasio bih i važnost lokalne zajednice jer upravo je prihvat od strane lokalne zajednice koji čini razliku za prihvat ljudi u nevolji i ovom prilikom bi se zahvalili kantonu i općini na pokazanoj solidarnosti", istakao je Crvenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije